Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, heeft in Den Haag het ‘UNOCHA, centre for humanitarian data’ geopend. In dit datacentrum worden gegevens verzameld en geanalyseerd over mensen die worden getroffen door een natuurramp of humanitaire crisis. Het centrum voorziet landen die deel uitmaken van de Verenigde Naties van informatie, om daarmee sneller en betere hulp te kunnen bieden.

Het datacentrum is gevestigd bij The Hague Humanity Hub in het Sirius-gebouw aan de Fluwelen Burgwal. Naast een fysieke verzamelplek is The Hague Humanity Hub ook een platform voor organisaties die, met nieuwe technologieën, samen oplossingen ontwikkelen voor de wereldproblemen van vandaag op het gebied van vrede en recht.

Guterres verrichtte de opening samen met onder andere burgemeester Pauline Krikke, met wie hij eerder ook al jongeren in de Schilderswijk bezocht. “De komst van het datacentrum betekent een enorme verrijking voor de Humanity Hub. Want willen we echt op een doeltreffende manier mensen helpen in humanitaire noodsituaties, dan is het delen en toegankelijk maken van data en kennis cruciaal. Ongehinderde toegang tot data vergroot de zelfredzaamheid en weerbaarheid van burgers,” zei de burgemeester ter gelegenheid van de opening van het VN-centrum.

(foto Sirius-gebouw door David van Keulen)

Print Friendly, PDF & Email