mainImage

‘Drijvend ponton voor zeehonden bij Scheveningen’

18 november 2021, 21:15 uur
Den Haag & Regio

Als het aan gemeenteraadslid René Oudshoorn van de partij Hart voor Den Haag ligt komt er een drijvend ponton bij Scheveningen waar zeehonden die onze kust bezoeken kunnen uitrusten.

Het gaat goed met de zeezoogdieren in de Noordzee. Op Scheveningen is dat ook te merken. Zo was een tijdje terug een bultrug te zien voor onze kust, zwemmen er regelmatig scholen met bruinvissen langs het havenhoofd en is de zeehond inmiddels een vertrouwd gezicht op de stranden en rond de haven.

Helaas gaan er soms ook dingen fout. Zeehonden zijn makkelijk te benaderen. Mensen komen daardoor snel te dichtbij, bijvoorbeeld om foto’s te maken, waardoor het verstoorde dier uiteindelijk maar van zijn rustplek de zee in vlucht. En in oktober vorig jaar werd een zeehond door een hond doodgebeten.

Hart voor Den Haag pleit daarom voor een vaste plek waar zeehonden kunnen rusten, terwijl tegelijk belangstellenden op een veilige afstand kunnen kijken naar de beesten. Een vaste rustplaats op het strand is niet mogelijk, de 11 kilometer kust langs Scheveningen en Den Haag is overal bezet. Een ponton in het water is dan de beste oplossing denkt Oudshoorn. “Volgens zeehondenexpert Vincent van Serbruyns van A Seal is dit een prima oplossing die zich al heeft bewezen in Blankenbergen. Een drijvend vlot werd een groot succes en een toeristisch attractie.”

Drie opties

Het raadslid stelt drie mogelijke locaties voor: Buitengaats langs het Zuiderhavenhoofd, binnen de havenhoofden of in de haven zelf. “Een mens kan alle opties bedenken maar een wild dier als de zeehond laat zich niet sturen, daarom pleitten wij voor een flexibele oplossing op één van de eerder vermelde locatie. Een drijvend ponton is redelijk eenvoudig te verplaatsen dus als één van de drie opties niet blijkt te werken kan redelijk snel voor de volgende locatie worden gekozen, het is een lerend proces.”

Oudshoorn overhandigde donderdag zijn voorstel aan wethouder Hilbert Bredemeijer van Buitenruimte en hoopt dat het stadsbestuur er snel mee aan de slag gaat. Duur hoeft het volgens Oudshoorn niet te zijn. “Een duurzaam, onderhoudsvrij en lichtgewicht ponton van 2 bij 6 meter kost ongeveer 2.000 euro. Wel moet dit ponton worden verankerd, rekening houdend met stroming, wind en het tij en de gekozen locatie.”


Foto: Hart voor Den Haag