mainImage

Omgekomen vluchtelingen herdacht op strand Scheveningen

20 juni 2021, 13:01 uur
Den Haag & Regio

Met het opzetten van gedenktekens op het strand van Scheveningen en het voorlezen van hun namen worden zondag de 44.000 vluchtelingen herdacht die tussen 1993 en 2020 zijn gestorven bij pogingen Europa te bereiken. Het gaat om een actie van stichting MiGreat. Zondag is het Wereldvluchtelingendag.

Het internationale journalistencollectief Lost in Europe meldt zondag dat sinds 2018 zeker 440 kinderen zijn omgekomen bij pogingen om Europa te bereiken. Het collectief analyseerde hiervoor gegevens van de organisatie UNITED Against Refugee Deaths, die sinds 1993 data verzamelt over vluchtelingen die overlijden bij hun poging Europa te bereiken.

Elk jaar geeft UNITED een nieuwe lijst vrij met daarop samengevat waar, wanneer en onder welke omstandigheden vluchtelingen zijn overleden. Inmiddels heeft UNITED zeker 44.764 vluchtelingendoden gedocumenteerd.

Sinds 2018 ging het om 9901 mensen die onderweg naar Europa overleden, zo legde UNITED vast. De meeste van de 440 kinderen onder die doden, stierven volgens Lost in Europe bij pogingen om vanuit Marokko, Libië en Turkije het vasteland van Europa te bereiken.

Ook na aankomst in Europa overlijden er kinderen, aldus Lost in Europe. "Er zijn berichten over kinderen die om het leven zijn gekomen door gevechten of incidenten in vluchtelingenkampen. En ze stierven door ongelukken of verstikking in busjes en auto's waarin ze werden gesmokkeld. Er zijn meldingen van kinderen die werden doodgeschoten door grensbewakers."


Door: ANP