Sinds de discussie over Zwarte Piet hebben veel steden afgelopen jaren aanpassingen aangebracht aan het uiterlijk van het hulpje van Sinterklaas. Elke stad doet het op zijn eigen manier, met roetveegpieten in de meerderheid.

Ook Den Haag houdt het bij roetveegpieten. Zij komen met meer en minder roet. “En omdat de ene schoorsteen van binnen schoner is dan de andere, betekent het ook dat iedere piet er anders uit zal zien.” Voor Den Haag is vooral de onherkenbaarheid van de pieten belangrijk. “Als kinderen de pieten herkennen, is het niet leuk meer voor ze,” zegt de woordvoerder namens de organisatie van de Haagse intocht.

Amsterdam pakt het dit jaar groots aan en verandert het uiterlijk van de zwarte pieten volledig. Amsterdamse pieten krijgen nieuwe felgekleurde pakken en pruiken van halflang, donkerbruin golvend haar. De nieuwe Piet is geïnspireerd op het uiterlijk van Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw. In Utrecht zijn het op een enkeling na roetveegpieten. Rotterdam wil nog niks kwijt over het uiterlijk van Zwarte Piet, dat zal pas op de dag zelf blijken. Ook wil het Friese Dokkum, waar dit jaar de landelijke intocht van Sinterklaas is, nog niets over het uiterlijk melden.

In Den Haag is de intocht zaterdag 18 november, Sinterklaas komt dan met zijn stoomboot om 11.15 uur aan in de Scheveningse haven, waar hij wordt ontvangen door burgemeester Pauline Krikke en de Spaanse ambassadeur Fernando Arias González.

(foto: Den Haag Marketing/Maurice Haak)

 

Print Friendly, PDF & Email