Tijdens het debat over het steekincident op het Johanna Westerdijkplein vanavond in de gemeenteraad van Den Haag heeft burgemeester Pauline Krikke bekendgemaakt dat de politie in Den Haag “dagelijks enkele tientallen meldingen ontvangt waarin een relatie met terrorisme wordt gelegd.” De burgemeester onthulde deze cijfers in haar eerste termijn tijdens de beantwoordingen van vragen van raadsleden, mede naar aanleiding van het feit dat zij niet op de hoogte bleek te zijn van de anonieme melding die over de 31-jarige verdachte was binnengekomen en onderzocht.

Over deze tientallen meldingen zei de burgemeester: “Alle meldingen worden door de politie serieus genomen. Specialisten van de politie maken een eerste schifting, of bijvoorbeeld sprake kan zijn van radicalisering of een psychische stoornis, en om de concreetheid en de ernst van de melding vast te stellen.”

Hoeveel meldingen er uiteindelijk tot ernstige veiligheidsrisico’s zouden kunnen leiden en bij de inlichtingendienst AIVD terechtkomen, wilde zij niet zeggen. “Ik ben niet gerechtigd informatie van de AIVD met u te delen.”

 

Print Friendly, PDF & Email