Faye Hasian (15) uit Indonesië, Mohamad Al Jounde (16) uit Syrië en Tymon Radzik (16) uit Polen zijn de drie finalisten voor de Internationale Kindervredesprijs 2017. Deze wordt op 4 december uitgereikt in de Ridderzaal in Den Haag.

De Internationale Kindervredesprijs wordt elk jaar uitgereikt aan een kind dat zich inzet voor kinderrechten. Initiatiefnemer voor de prijs is Marc Dullaert. Hij was tot april vorig jaar de eerste Kinderombudsman. Dullaert is nu voorzitter van de door hem opgerichte internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights.

De drie finalisten, die vandaag door de Zuid-Afrikaanse geestelijke Desmond Tutu bekend zijn gemaakt, zijn gekozen uit een recordaantal van 169 inzendingen uit 55 landen. De drie tieners zetten zich in voor verschillende thema’s.

Faye Hasian richtte samen met haar moeder Faye’s House op om Indonesische meisjes te helpen die slachtoffer zijn geworden van kinderhandel en seksuele uitbuiting. Mohamad Al Jounde vluchtte vanuit Syrië naar Libanon waar hij een school oprichtte voor de kinderen in het vluchtelingenkamp. Tymon Radzik zette zich met succes in om Poolse kinderen betere toegang te verlenen tot juridische processen. Inmiddels mogen minderjarigen rechtszaken bijwonen en zichzelf verdedigen in de rechtszaal.

De Pakistaanse Malala Yousafzai reikt de prijs uit op 4 december in Den Haag. Zij werd in 2012 door de Taliban in haar hoofd geschoten. Malala overleefde de aanslag en werd wereldberoemd. In 2013 won zij zelf de Kindervredesprijs en een jaar later de Nobel Vredesprijs.

De winnaar ontvangt onder meer een studiebeurs. Verder investeert KidsRights 100.000 euro in een fonds dat is gerelateerd aan het thema van de winnaar. Maar bovenal krijgt de winnaar ‘een wereldwijd platform om zijn of haar idealen en doelen op het gebied van kinderrechten te bevorderen’, zegt KidsRights.

(bron: ANP; foto: Den Haag Marketing/Jurjen Drenth)

Print Friendly, PDF & Email