De jaarlijkse Canal Parade door de Amsterdamse grachten is zaterdag zonder noemenswaardige incidenten verlopen. De politie heeft één aanhouding verricht in verband met de mishandeling van een beveiliger. "Verder is alles rustig verlopen', zei een woordvoerster van de politie. Vlak voor de start heerste al "een gezellige drukte'', zei woordvoerder Danny de Vries van het evenement. De honderdduizenden toeschouwers zagen ook dit jaar weer een schouwspel van feestvierende, kleurrijk of schaars uitgedoste opvarenden aan zich voorbijtrekken. Het botenfestijn begon aan het begin van de middag aan het Oosterdok.

De kades langs de grachten stonden toen al vol met mensen. "Iemand had vlak bij de Hermitage een stoel aan een brugleuning vastgeketend om niets van het spektakel te missen'', zag de woordvoerder. Op de route van de parade was een woonboot gezonken, maar dat hinderde het evenement verder niet. Het weer zat ook mee. "Het was niet al te warm in Amsterdam en licht bewolkt."

Als winnende boten koos de jury in de categorie vormgeving de boot van Amnesty International. In de categorie hero's de boot van het COC (voor eerdere vrouwelijke activisten) en in de categorie beste statement die van de Stichting Meer Dan Gewenst, die opkomt voor homoseksuele ouders met kinderen. Juryvoorzitter Cornald Maas maakte de winnaars bekend.

Onder de deelnemers aan de Parade zaten ook diverse prominenten. Onder anderen minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse zaken) en staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) voeren mee op de boten van hun ministeries. Minister Ingrid van Engelshoven (OCW) zat op de boot van de cast en crew van soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden. En burgemeester Femke Halsema van Amsterdam was mee op een boot van de gemeente.

GTST deed voor het eerst mee. De soapies strijden voor homoacceptatie, want volgens hen leiden scènes met LHBTI'ers in de serie nog te vaak tot commotie en boze reacties op Twitter. Een van de tachtig deelnemende boten was een gondel die mee deed voor het Aidsfonds. Speciaal voor de Canal Parade liet de NS extra lange treinen rijden en wapperde de regenboogvlag op het dak van het Centraal Station.

(foto en bron: ANP)