Een 29-jarige man uit Den Haag en een 31-jarige man uit Zoetermeer blijven 90 dagen in voorlopige hechtenis voor het plegen van winkeldiefstallen, heling en witwassen. De raadkamer van de rechtbank in Den Haag heeft dat besloten.

De recherche was onder leiding van een officier van justitie een onderzoek gestart nadat informatie was ontvangen over de 29-jarige verdachte die op grote schaal bij vestigingen van één specifieke supermarktketen winkeldiefstallen zou plegen.

Tijdens het onderzoek bleek dat de twee mannen meerdere keren per week op pad gingen om bij vestigingen van één supermarktketen in het hele land goederen te stelen. Er zijn vooral computerapparatuur, merkkleding en dozen vol sloffen sigaretten buitgemaakt. De verdachten verkochten de goederen vervolgens door aan winkels in Den Haag. Ook brachten zij de gestolen spullen via social media, zoals Facebook, aan de man.

Naast deze verdachten blijft ook een 39-jarige man uit Den Haag 30 dagen in voorlopige hechtenis. Hij wordt verdacht van het doorverkopen van de gestolen spullen, zoals laptops en sigaretten.

Er hebben meerdere doorzoekingen in woningen, een computerwinkel en een buurtsupermarkt plaatsgevonden. Bij de doorzoekingen zijn goederen aangetroffen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat de verdachten vermoedelijk al maandenlang bezig waren met de diefstallen. Hiermee zijn naar verwachting minimaal tienduizenden euro’s verdiend, terwijl de verdachten van een uitkering leefden. Meerdere keren per week bezochten de verdachten door heel Nederland verschillende vestigingen van de supermarktketen waarna zij de spullen in de auto laadden. Het lijkt erop dat de verdachten op sommige dagen meer dan tien vestigingen van de supermarktketen bezochten. Sommige vestigingen zelfs meerdere keren. Het gaat in ieder geval om vestigingen in bijvoorbeeld Alphen aan den Rijn, Leiden, Tilburg, Leerdam en Nijmegen.

Er zijn eerder geen mededelingen over de aanhoudingen gedaan omdat de verdachten in beperkingen zaten. Het onderzoek naar de buit en de opbrengst wordt voortgezet. Meerdere aanhoudingen en doorzoekingen worden niet uitgesloten.

Print Friendly, PDF & Email