De laatste nog levende Molukkers die voor Nederland hebben gevochten in het koloniale leger in Indonesië, krijgen een eerbetoon van Defensie. De ongeveer tachtig hoogbejaarde oud-militairen worden 21 november ontvangen op landgoed De Zwaluwenberg en krijgen de medailles waarop ze recht hebben alsnog uitgereikt.

Ook worden ze erkend als veteraan, waardoor ze bijvoorbeeld een jaarlijkse reünie kunnen organiseren. Mogelijk wordt voor de Molukse veteranen ook plaats ingeruimd in het defilé op Veteranendag.

De veteranen hebben gediend in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Ze verdedigden de kolonie in de Tweede Wereldoorlog tegen Japan en vochten nadien tegen de Indonesiërs die zich wilden losmaken van Nederland. Toen Indonesië onafhankelijk werd, werden de Molukse militairen overgebracht naar Nederland.

Daar wachtte de Molukse veteranen geen warme ontvangst. Ze raakten vaak in de knel doordat ze geen veteranenpensioen ontvingen en soms ook niet alle soldij kregen uitbetaald. Vertegenwoordigers van de veteranen touwtrekken al jaren met de Nederlandse regering over genoegdoening. Die kwestie staat los van de eer die Defensie hen nu wil bewijzen.

Repatriering naar Nederland (1951): hier stappen de eerste Molukse KNIL-militairen van boord van de Kota Inten aan wal in Rotterdam. (foto: Nationaal Archief)

Print Friendly, PDF & Email