Het aardwarmteproject in Den Haag Zuidwest maakt een doorstart. Het bedrijf Haagse Aardwarmte Leyweg (HAL) heeft de twee aardwarmteputten overgenomen die in 2010 zijn geboord voor de levering van duurzame warmte aan woningen in zuidwest. De HAL is de eerste binnenstedelijke aardwarmtecentrale in Nederland en is daarom uniek.

Vanaf volgend jaar gaat deze aardwarmtecentrale energie leveren uit de beide putten, die slechts 2000 meter onder de grond liggen. Binnen vijf jaar zullen zeker vier centrales in Den Haag actief zijn en dit aantal neemt volgens de gemeente de komende jaren nog toe tot meer dan tien centrales. Vanwege de ligging van Den Haag ligt de warmte niet diep onder de aarde en is deze aardwarmte een zeer goede en duurzame energiebron.

Den Haag is de eerste Nederlandse gemeente die initiatief heeft genomen om een woonwijk te verwarmen met aardwarmte. Den Haag begon in 2008 samen met drie woningbouwcorporaties en twee energiemaatschappijen aan het project. In 2010 zijn de aardwarmteputten geboord op de locatie aan de Leyweg. Door de crisis werden er echter veel minder nieuwe woningen verkocht en bleven de gebouwde woningen veelal leeg staan. Daarmee bleef te weinig afzetmogelijkheid over om het project rendabel te maken.

In 2012 stapten woningcorporaties Staedion, Vestia en HaagWonen uit het project, waarna ook de energiemaatschappijen ENECO en EON (nu Uniper) volgden. Haagse Aardwarmte Leyweg BV pakt het initiatief nu over.

HAL kan een grote bijdrage leveren aan het duurzaam maken van de woningen in Den Haag Zuidwest – en aan het doel dat alle Haagse woningen in de toekomst geen aardgas meer gebruiken. ​Dit past bij de doelstelling van de gemeente dat Den Haag in 2040 klimaatneutraal is. Den Haag gebruikt 27 PJ (petajoule) energie per jaar (1 PJ is 278 miljoen kilowattuur). Meer dan 50% daarvan is voor de verwarming van huizen en gebouwen, waarvan nu meer dan 80% gebeurt door middel van aardgas. De uitdaging om in 2040 klimaatneutraal te zijn, ligt dan ook voor een belangrijk deel in het verwarmen zonder aardgas; een opgave die de komende jaren op veel fronten bepalend zal zijn voor de ontwikkeling van de stad.

Haagse Aardwarmte Leyweg HAL. (foto: gemeente Den Haag)

 

Print Friendly, PDF & Email