De openbare ruimte in de stad is schaars. Den Haag is daarom steeds op zoek naar innovatieve oplossingen om die openbare ruimte efficiënter te gebruiken. De gemeente heeft daarom laadpalen laten ontwikkelen die tevens dienst doen als straatlantaarns. Den Haag is de eerste stad waar nu meerdere laadlantaarns in de openbare ruimte in gebruik zijn.

De eerste drie laadlantaarns staan op bedrijventerrein Zichtenburg-Kerketuinen aan de Kerketuinenweg. Ze werden gisteravond in gebruik genomen door wethouder Tom de Bruijn. Elke paal heeft twee laadpunten voor elektrische auto’s. De laadlantaarns staan er voorlopig als een proef die samen met Stedin en ElaadNL wordt uitgevoerd. Er wordt onder meer gekeken of ze voldoende gebruiksvriendelijk zijn, en hoe de storingsgevoeligheid is.

De proef duurt een half jaar. Blijkt het experiment van de laadpalen met lantaarnfunctie een succes, dan zal de gemeente er meer neerzetten in de stad; bijvoorbeeld op plaatsen waar veel vraag is naar laadplekken en behoefte is aan betere verlichting van de openbare weg.

De laadlantaarns passen in het beleid van de gemeente om elektrisch vervoer te stimuleren en daarmee bij te dragen aan het verder verbeteren van de luchtkwaliteit.

Print Friendly, PDF & Email