Eurojust, dat onlangs nog een prachtig kogelvrij kantoor opende in het Statenkwartier, heeft in thuisstad Den Haag zijn eerste harde slag geslagen. De organisatie tegen grensoverschrijdende georganiseerde misdaad heeft samen met de Nederlandse politie een Poolse bende van fietsendieven opgerold. In totaal zijn zes verdachten aangehouden.

Het Flexteam Leiden-Bollenstreek startte enkele maanden geleden een onderzoek nadat er in Katwijk in korte tijd een groot aantal meldingen van fietsendiefstallen was binnengekomen. In het onderzoek kwam het team een 31-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats op het spoor. De man werd in maart van dit jaar in Katwijk aangehouden voor fietsendiefstal. Uit het vervolgonderzoek kwam naar voren dat de verdachte met meerdere personen fietsen langs de kuststrook stal. De gestolen fietsen, veelal elektrische fietsen of fietsen van de duurdere merken, werden in grote aantallen in een busje naar Polen gebracht. Daar werden zij voor ongeveer 450 euro per stuk verkocht.

De dieven brachten de gestolen fietsen dan eerst naar loodsen in de regio (Den Haag, Naaldwijk, Wateringen en Rotterdam), daar werden ze geprepareerd, gedemonteerd en ten slotte naar Polen gereden.

In samenwerking met Eurojust werd een loods in Polen doorzocht; daar werden vier gestolen fietsen gevonden. In Den Haag en het Westland troffen agenten meerdere mogelijk gestolen fietsen aan. In een loods in Rotterdam stonden 21 fietsen klaar om vervoerd te worden.

Daarnaast hield de politie dus zes verdachten aan: twee mannen (32 en 39 jaar) aan de Lulofstraat in Den Haag, een in Rijswijk (34 jaar) en drie in de regio Rotterdam (23, 29 en 37 jaar). In Rijswijk troffen agenten in de kelderbox van de verdachte ook nog enkele fietsen aan.

De politie vraagt slachtoffers van fietsendiefstal altijd aangifte te doen. “Op die manier kunnen we niet alleen een gestolen fiets bij de rechtmatige eigenaar krijgen als deze wordt teruggevonden, maar krijgen we ook een beeld van hoe omvangrijk de diefstallen zijn,” aldus de politie.

Een van de loodsen van de Poolse fietsendievenbende. (foto: Politie Den Haag)

Print Friendly, PDF & Email