Wethouder Boudewijn Revis (Buitenruimte) is in de Haagse wijk Duinoord op pad gegaan met het Buurt Informatie Team (BIT) en handhavers van de gemeente om weesfietsen op te sporen. Het is één van de toenemende ergernissen in de stad die door de gemeente wordt aangepakt.

Boudewijn Revis: “Het is goed om te zien hoe betrokken deze bewoners zijn. Samen met de buurt selecteren wij kapotte fietsen en fietsen die er te lang staan. De ervaringen in het Regentesse- en Valkenboskwartier bewijzen dat dit uitstekend werkt. De straten en pleintjes zijn veel minder rommelig en de buurt kan optimaal genieten van een mooie en aantrekkelijke buitenruimte.”

Weesfietsen zijn fietsen die langere tijd ongebruikt op straat staan. Veel bewoners ergeren zich eraan omdat ze ruimte innemen voor fietsen die wel gebruikt worden. Bovendien ziet het er rommelig uit. Om overlast van weesfietsen tegen te gaan is in oktober de weesfietsenregeling gestart in Duinoord en vijf andere gebieden: Bezuidenhout, Stationsbuurt, Leyenburg, Rustenburg-Oostbroek en Strandweg/Boulevard. In de aangewezen gebieden mogen fietsen niet langer dan 28 dagen ongebruikt op straat staan.

De regeling geldt al in het Regentesse- en Valkenboskwartier en in het Zeeheldenkwartier. Daar zijn inmiddels 900 mogelijke fietswrakken gelabeld als verwaarloosd (roestvorming, sterk vervuild, zachte banden, etc.). Na drie dagen worden ze verwijderd en naar het Fietsdepot Haaglanden gebracht. Daar blijven ze even, voor het geval een eigenaar zich toch nog meldt. Gebeurt dat niet, wordt het wrak vernietigd.

Wethouder Boudewijn Revis samen met BIT en handhavers in de wijk Duinoord. (foto: Martijn Beekman)

Print Friendly, PDF & Email