Eerste orkest in Nederland krijgt vrouw als dirigent

Eerste orkest in Nederland krijgt vrouw als dirigent

Het Radio Filharmonisch Orkest krijgt als eerste Nederlandse symfonieorkest een vrouwelijke chef-dirigent. Het is de 36-jarige Amerikaanse Karina Canellakis. Ze is vanaf 1 september 2019 voor minstens vier jaar aan het orkest verbonden. Ze volgt Markus Stenz op. In maart maakte Canellakis haar debuut bij het Radio Filharmonisch Orkest in Utrecht en Amsterdam, met werken van Britten, Sjostakovitsj en Beethoven. Voor veel orkestleden was dat aanleiding om te pleiten voor haar aanstelling als chef-dirigent.

In 2016 won Canellakis de Sir Georg Solti Conducting Award. De afgelopen twee seizoenen stond ze voor ruim 25 gerenommeerde orkesten. In juni maakt ze haar debuut bij het Orchestre de Paris, deze zomer dirigeert ze het BBC Symphony Orchestra bij de Proms. Volgend seizoen zal ze het Nobelprijsconcert dirigeren met het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Stockholm.

Er was vandaag nog meer dirigentennieuws: Marc Albrecht, chef-dirigent van de Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest , besloot zijn huidige contract bij deze gezelschappen niet te verlengen. Hij blijft nog wel even; pas halverwege 2020 zal hij zich weer wijden aan zijn eigen, internationale carrière. Na 2020 zal Marc Albrecht als gastdirigent terugkomen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera.

(bron: ANP; foto afkomstig uit onderstaande video waarin Karin Canellakis praat over het dirigeren van het IJsland Symfonieorkest)

Print Friendly, PDF & Email

Share This