Den Haag telt inmiddels al 440 taxibedrijven. Dat betekent een stijging van bijna zeventig procent in vergelijking met tien jaar geleden. Toen telde de stad nog 265 taxibedrijven. De groei komt vrijwel geheel voor rekening van taxibedrijven met één werkzame persoon.

Het CBS schrijft de groeicijfers dan ook toe aan nieuwe online diensten, zoals Uber. Bovendien is op 1 januari 2016 de taxiwet gewijzigd, waardoor het eenvoudiger is geworden om taxiondernemer te worden.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in heel Nederland het aantal taxibedrijven de afgelopen tien jaar bijna is verdubbeld, waarbij het grootste deel van de groei de afgelopen twee jaar plaatsvond.

Op 1 oktober 2017 waren er 8945 taxibedrijven in Nederland, tien jaar eerder nog 4700. Ongeveer 83 procent van de taxibedrijven telt in 2017 één werkzame persoon. In 2007 gold dat nog voor 63 procent. Ruim eenderde van de groei in ons land komt door de toename van het aantal taxibedrijven in Amsterdam en Schiphol. Bijna een op de drie Nederlandse taxibedrijven is er gevestigd. Amsterdam heeft tegenwoordig bijna vijf keer zoveel taxibedrijven als de tweede taxistad Rotterdam. De verschuiving van (middel)grote naar kleine taxibedrijven was het grootst in Den Haag en Utrecht.

(foto: Uber)

Print Friendly, PDF & Email