Het vorige week door koning Willem-Alexander geopende onderkomen van Eurojust herbergt een uniek bouwkundig geheim: de geweldige gevel vol glaspanelen is gemaakt van aramide- en koolstofvezels.

Als u dat niks zegt: aramide is ook wel bekend onder de merknaam Kevlar, dat wordt gebruikt bij het maken van kogelvrije vesten. Aramide is niet alleen een buitengewoon sterk materiaal, het kent bovendien geen smeltpunt (ongevoelig voor hitte) en heeft geen moeite met grote en plotselinge puntbelasting (afvuren van kogels). Simpel gezegd: aramide is stootvast en slagvast en is ten minste vijf keer zo sterk als staal.

Koolstof – dat we uit de Formule I racerij kennen als carbon – is eveneens sterk en daarnaast ook nog eens heel erg licht. Door beide vezels te combineren, heeft Eurojust een gebouw dat ‘bom-proof’ is en dus bestand zou moeten zijn tegen aanslagen door criminelen en/of terroristen.

Eurojust was sinds de oprichting in 2002 gevestigd op de Binckhorst, aan de rand van Den Haag. Met de nieuwe locatie aan de Johan de Wittlaan is het agentschap midden in de samenleving komen te staan, centraal in het kerngebied van de internationale zone van de stad van Vrede & Recht.

Het nieuwe kantoor is gebouwd naar een ontwerp van een integraal team van Mecanoo-Haskoning – en in samenspraak met DS Landschapsarchitecten op vrij natuurlijke wijze in het omliggende gebied ingepast. Eurojust is dé organisatie in Europa als het gaat om grensoverschrijdende criminaliteit, maar laat met zijn nieuwbouw totaal geen agressieve indruk achter. Ook hier zijn het echter de details die op een subtiele manier boekdelen spreken; zo is het gebouw opgegaan in een lokaal duinlandschap, wat het gebied niet alleen een vriendelijk en groen karakter geeft – juist dat duinlandschap voorkomt inkijk vanaf de straat. Samen met de waterpartijen – neergelegd als belangrijke veiligheidsbarrières – is daardoor een soort van oase ontstaan.

Eurojust behandelt zo’n 2000 zaken per jaar en er werken 260 mensen voor de organisatie. Het nieuwe kantoor kan plaats bieden aan 400 mensen. Eurojust verwacht de komende jaren te groeien.

Ingebed in het duinlandschap van de internationale zone: het nieuwe gebouw van Eurojust (foto: Mecanoo)

Print Friendly, PDF & Email