Ruben Schaken is naar aanleiding van zijn biografie ‘Einde aan de bullshit’ in opspraak geraakt. In een hoofdstuk over homofilie in het voetbal deed de oud-ADO Den Haag aanvaller uitspraken die door sommigen als beledigend worden gezien. Schaken reageert in het AD van vrijdag op de ophef: “Ik ben geen homofoob!”

“Ik heb niets tegen homoseksuelen,” zegt Schaken in het AD. “Ik heb homo’s in mijn familie en naaste omgeving. Bij ADO heb ik vorig jaar nog meegewerkt aan een campagne dat homoseksuelen zichzelf moeten kunnen zijn.”

De inmiddels gestopte spits baalt van de commotie die is ontstaan na het uitkomen van zijn boek. Daarin vertelt Schaken onder meer dat hij in zijn tijd bij Feyenoord twee medespelers had die homo bleken te zijn. Een Indische ploeggenoot zou hem hebben willen versieren en deze zou later met medespelers naar bed zou zijn gegaan. “Jeetje, die Indo had er gewoon twee uit mijn team lopen knallen. Dat vond ik echt bizar.”

Ook vertelt de oud-international dat hij het niet verstandig zou hebben gevonden als zij uit de kast waren gekomen. Hij zegt daarover in zijn boek: ‘Ik omarm het niet, ik distantieer me ervan. Ik neem afstand omdat ik er liever niet mee wordt geassocieerd.’ In het AD geeft de voetballer uitleg over deze opmerking: “Daarmee bedoel ik dat ik die jongens er niet mee heb geconfronteerd. Ik heb gedaan alsof de informatie die ik had gekregen niet bij me binnengekomen was.”

Schaken is dus volgens eigen zeggen geen homofoob. “Ik heb respect voor mensen die ergens voor staan. Het zou misschien goed zijn als iemand (een voetballer red.) uit de kast komt, want dan krijg je misschien een sneeuwbaleffect. Mijn zegen hebben ze. Ik ben een mensenmens die mensen graag gelukkig ziet.”

Print Friendly, PDF & Email