Het bureau Risicobeoordeling & Onderzoeksprogrammering van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Den Haag gaat onderzoeken of er extra eisen moeten worden gesteld aan de inkt die voor het zetten van tatoeages wordt gebruikt. Dit zou ook gevolgen kunnen hebben voor de ruim zestig tattooshops in Den Haag.

Aanleiding voor het onderzoek is een recente studie van het Europese onderzoeksinstituut ESRF, waarin is komen vast te staan dat een tatoeage nanodeeltjes bevat die in het lichaam gaan rondreizen en ook in de lymfeklieren belanden. Nu gebleken is dat die de kleur aannemen van de tatoeage-inkt, wil het door de EU gesteunde instituut verder onderzoeken of er een verband bestaat tussen bepaalde complicaties na het zetten van een tatoeage en de chemische samenstelling van de inkt.

Welke gevolgen dit op termijn voor de gezondheid heeft, is vooralsnog onduidelijk, maar het feit dat de overkoepelende European Synchrotron Radiation Facility deze ontdekking bekend heeft gemaakt, kan niet los worden gezien van het risico dat organische en niet-organische pigmenten en onzuiverheden in de tatoeage-inkt kunnen gaan circuleren.

“Mensen die een tatoeage nemen, kiezen zorgvuldig voor een tatoeëerder die steriele naalden gebruikt,” schrijft ESRF-onderzoeker Hirman Castillo, “maar niemand checkt de chemische samenstelling van de kleuren. En onze studie suggereert dat je dat beter wel kunt doen. De meeste tatoeage-inkt bevat ook conserveermiddelen en elementen als nikkel, chroom, kobalt en mangaan. Ook treffen we in de inkt vaak titaandioxide aan, een wit pigment. Het is een element dat wordt geassocieerd met een tragere genezing van de huid en met jeuk; het zijn klachten die vaak optreden als iemand een witte tatoeage laat zetten.”

GGD Haaglanden is verantwoordelijk voor het afgeven van vergunningen aan tattooshops in Den Haag. Zo’n vergunning is in principe steeds drie jaar geldig. De NVWA voert in de tussenliggende periode onaangekondigde hygiëne-inspecties uit. “Tijdens deze hygiëne-inspecties ligt de nadruk op hygiënisch werken. Controle van de tatoeage-inkten bij shops is voornamelijk gericht op de beoordeling van de houdbaarheidsdatum op de etiketten, conform het Warenwetbesluit tatoeagekleurstoffen,” aldus woordvoerder Lex Benden van de NVWA.

Daarnaast houdt de NVWA toezicht op het verhandelen van veilige inkten bij importeurs en leveranciers. Aan welke eisen die inkt in Nederland moet voldoen en welke gezondheidsrisico’s gepaard gaan met het zetten van tatoeages, heeft de NVWA hier voor het publiek inzichtelijk gemaakt.

Volgens Benden zijn er de afgelopen 12 maanden geen klachten geweest, die direct aan de tatoeage-inkten kunnen worden gerelateerd. Mochten de recente studie en de nieuwe vervolgstudie van de ESRF aanleiding zijn de eisen te verscherpen, zal de NVWA dat niet nalaten. “Indien daar aanleiding voor is, worden uitkomsten van wetenschappelijk onderzoeken in het toezicht van de NVWA meegenomen.”

Print Friendly, PDF & Email