Met een maandenlange vertraging begint aanstaande maandag (13 november) de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez. De Arubaan overleed in juni 2015 na zijn arrestatie op muziekfestival Parkpop in Den Haag.

Henriquez zei aan het einde van het festival tegen de politie dat hij een pistool had. Hij weigerde zich over te geven en werd overmeesterd door vijf agenten. Een dag later overleed hij. Twee van de agenten worden nu vervolgd voor hun aandeel in het incident.

Aanvankelijk werd door een patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gemeld dat hij door politiegeweld, namelijk door de nekklem, was overleden. Maar begin dit jaar kwam forensisch arts Kees Das, in opdracht van de verdediging, met een nieuw rapport over de doodsoorzaak. Hij concludeerde dat de 42-jarige Arubaan door hartfalen overleed. Door dit rapport en de deskundigen die daarover gehoord moeten worden, is de behandeling van de zaak maanden uitgesteld.

Voor de behandeling van de zaak zijn twee weken uitgetrokken. De strafeis tegen de agenten staat gepland voor maandag 20 november. De zittingen zijn op de extra beveiligde locatie op Schiphol.

De twee agenten die terecht staan, worden afgeschermd voor iedereen behalve de rechters en officieren van justitie. Ook hun stemmen worden vervormd, in verband met hun privacy en ter bescherming. De agenten en hun families zijn zwaar bedreigd na de fatale arrestatie.

De advocaten van de nabestaanden van Henriquez hebben al op meerdere manieren geprobeerd om de identiteit van de agenten te achterhalen, maar kregen iedere keer nul op rekest.

De dood van Henriquez leidde destijds tot dagenlange rellen tegen de politie in de Haagse Schilderswijk. Honderden mensen werden opgepakt.

(bron: ANP)

Print Friendly, PDF & Email