De gemeente Den Haag organiseert samen met partners van 6 tot en met 13 oktober de Haagse Fietsweek. Hagenaars fietsen met elkaar vijf miljoen kilometer per week over in totaal bijna 500 kilometer fietspaden en -stroken. De stad voorspelt een fietsgebruik van 30% in 2020.

Een van de opmerkelijkste initiatieven tijdens de fietsweek is het Kinderfietsenplan van de ANWB op 7 oktober op het Buitenhof. “Nederland is een fietsland. Voor kleine afstanden, onder 10 kilometer, doen we bijna alles op de fiets. 13,5 miljoen inwoners van vier jaar en ouder (84% van de bevolking) bezitten één of meer fietsen. Daar zitten ook veel ongebruikte fietsen tussen. Voor gezinnen die nauwelijks kunnen rondkomen, is de aanschaf van een fiets een dure, vaak onmogelijke uitgave. Het ANWB Kinderfietsenplan doneert een veilige fiets aan kinderen van 10 tot 18 jaar,” stelt de ANWB, die van mening is dat elk kind recht heeft op een fiets, want: “Dankzij een fiets kan het mogelijk naar de juiste school, kan het in vrijheid met anderen naar een speelpleintje en naar vriendjes gaan uit een andere buurt. Een verrijking dus.”

Voor het ANWB Kinderfietsenplan worden gebruikte kinderfietsen ingezameld, opgeknapt en verspreid naar kinderen die onder de armoedegrens leven. Meer informatie over dit plan alsmede over de andere programmaonderdelen vindt u op de website van de Haagse Fietsweek.

Toeren op het Plein. (foto: Den Haag Marketing/Jurjen Drenth)

Print Friendly, PDF & Email