Niet iedereen koopt zijn oliebollen uiteraard bij de kraam op de hoek. Een op de vijf Nederlanders bakt ze nog steeds zelf volgens eigen of grootmoeders recept. Duurzaam Den Haag ziet graag dat het gebruikte frituurvet en/of de bakolie na inzameling een tweede leven als biobrandstof krijgt. Het enige dat de ‘thuisbakkers’ hoeven te doen, is de gebruikte oliën en vetten apart inleveren voor recycling; bij voorkeur in een goed afgesloten plastic fles.

Duurzaam Den Haag: “De CO2-voetafdruk van biobrandstoffen uit afval- en reststromen is gunstig: de oliën en vetten krijgen een tweede leven. Biobrandstoffen zijn bovendien hernieuwbaar. Dit in tegenstelling tot fossiele grondstof waarvan de bronnen eindig zijn. Ook wordt met het inzamelen van gebruikte vetten voorkomen dat deze in het riool terechtkomen waar ze schade kunnen aanrichten.”

Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs, kinderboerderijen en milieustraten is het mogelijk gebruikt frituurvet of gebruikte bakolie in te leveren voor recycling. Ook Den Haag heeft deze inzamelpunten. Hier kunt u ze vinden.

Print Friendly, PDF & Email