Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag moet een gebiedsverbod instellen voor het reltuig dat Scheveningen onveilig maakt. Ook zou zij moeten laten onderzoeken of de ouders van de minderjarige jongeren onder de daders kunnen worden gekort op hun bijstandsuitkering.

Die oproep doet Richard de Mos namens Groep de Mos in de gemeenteraad van Den Haag, daags na de rellen van gisteravond op Scheveningen waar circa 50 jongeren voor ernstige onrust zorgden.

“We moeten meteen korte metten maken met lieden die elkaar via social media ophitsen om Scheveningen kapot te maken. Met een gebiedsverbod moeten zij voor langere tijd uit Scheveningen worden verbannen,” vindt fractievoorzitter Richard de Mos.

En over mogelijk verdere maatregelen: “Met alleen praten met de ouders, zoals nu wordt aangegeven, leren we dit tuig geen lesje. Het college zou bijvoorbeeld kunnen onderzoeken of bij ouders van minderjarige jongeren de bijstandsuitkering bij recidive kan worden gekort. De groep bestond namelijk uit jongeren in de leeftijd van 12 tot 17 jaar, een groep dus waarvan de ouders hun opvoedingsverantwoordelijkheid moeten nemen.”

Een gebiedsverbod is in Den Haag een beproefd instrument. Eerder dit jaar kregen bijvoorbeeld dertien Haagse jongeren zo’n gebiedsverbod opgelegd van burgemeester Krikke wegens drugsgerelateerde overlast. In dat geval betrof het het Hannemanplantsoen in de Schilderswijk en het Helena van Doeverenplantsoen, een stukje verderop, waar vaak kinderen spelen. In de directe omgeving zijn twee basisscholen, een moestuin en een speelplaats. De woordvoerder van de burgemeester zei destijds dat gebiedsverboden wel vaker worden opgelegd om overlast te voorkomen. ,,Maar deze omvang is uitzonderlijk,” aldus de woordvoerder toen.

Bij de rellen van gisteravond ging het dus om een nog veel grotere groep, van wie uiteindelijk acht mensen werden aangehouden. Nog eens vijftien anderen kregen van de HTM boetes wegens gebrek aan vervoersbewijs. De groep zou bestaan uit jongeren uit Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam, die elkaar via sociale media zouden hebben opgeroepen tot ‘Herres op Skiffa’, straattaal voor ‘het kapot maken van Scheveningen’. Op dit moment is het nog onduidelijk of er specifieke motieven achter deze acties zitten, of dat het simpelweg om verveeld reltuig gaat, zoals Richard de Mos (foto) stelt.

Print Friendly, PDF & Email