Atoombunker erg gewild in Haagse Vrijheidsweken

mainImage
Atoombunker erg gewild in Haagse Vrijheidsweken

De Haagse Vrijheidsweken (13 april tot en met 5 mei) moeten officieel nog van start gaan, maar de kaartjes voor de rondleidingen door de voormalige atoombunker Schedeldoekshaven op twee zaterdagen zijn al uitverkocht. Overwogen wordt nu om de bunker, die voor het eerst voor het publiek wordt geopend, alsnog een andere keer open te stellen.

Diverse ministeries bouwden in de jaren zeventig atoombunkers om te kunnen schuilen voor een nucleaire aanval door Rusland. Ook onder de voormalige panden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Veiligheid en Justitie aan de Schedeldoekshaven zitten bunkers die dienst deden als schuilplaats en commandopost voor bewindslieden en ambtenaren. De noodzetel telt twee verdiepingen diep en heeft een oppervlakte van 2000 vierkante meter. De ondergrondse buitenmuren zijn 100 centimeter dik en het plafond is gemaakt van zelfs 200 centimeter dik beton.

De noodzetel aan de Schedeldoekshaven behoort tot de grootste naoorlogse civiele schuilplaatsen in Nederland. In 2013 werd het voormalige ministerie en de bijhorende bunker overgedragen aan de gemeente Den Haag. Er zijn nog geen plannen voor een nieuwe functie voor de ruimtes. De atoombunker is daarom definitief gesloten. Voor de Haagse Vrijheidsweken gaan twee dagen de dikke metalen deuren open.

Gelukkig bieden de Haagse Vrijheidsweken nog voldoende andere activiteiten rond vrijheid, vrede, democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde. Vanaf vandaag tot en met zaterdag 5 mei staan ongeveer vijftig activiteiten op het programma. Van debatten, wandelingen en tentoonstellingen tot films, lezingen en concerten. Zie ook deze website.

(een van de ruimtes in de atoombunker Schedeldoekshaven: foto: Haagse Vrijheidsweken)


| Foto: Digitaal Dagblad