BBQ Pegida mag in Den Haag, maar op Koekamp

mainImage
BBQ Pegida mag in Den Haag, maar op Koekamp

Pegida mag op 8 juni in Den Haag zijn omstreden BBQ houden tijdens de Ramadan en op de uren van het islamitisch gebed; maar niet bij de as-Soennah moskee, wat Pegida wilde, maar op de Koekamp tussen Malieveld en Den Haag CS, de gebruikelijke locatie voor demonstraties in de stad. Burgemeester Pauline Krikke heeft dit vandaag besloten.

“Demonstreren is een grondrecht dat we in Den Haag hoog achten. Als demonstratiehoofdstad van Nederland leiden we zo'n 1500 demonstraties per jaar in goede banen. De Koekamp is een bekende en gewilde demonstratieplek, omdat het een zichtbare, open locatie is midden in de stad tussen centrum en centraal station. Pegida kan daar demonstreren op het door hen gewenste tijdstip, namelijk van 20.30 tot 22.00 uur,” aldus Krikke, die daaraan toevoegt: “Pegida wilde demonstreren voor de deur van de as-Soennah moskee. Dat sta ik niet toe. Dit zou kunnen leiden tot ernstige verstoringen van de openbare orde. De aankondiging van de demonstratie heeft de afgelopen dagen geleid tot een sfeer van confrontatie en provocatie. Het waarborgen van de veiligheid - ten tijde van het drukke vrijdagavondgebed, op die plek in een woonwijk - van zowel wijkbewoners, moskeebezoekers als demonstranten en eventuele tegendemonstranten vraagt een enorme politie-inzet. En zelfs bij deze politie-inzet is het onmogelijk uit te sluiten dat nietsvermoedende passanten en kinderen in schermutselingen tussen voor- en tegenstanders terecht komen. Die vermenging van publieksstromen kan de situatie onbeheersbaar maken. Dat wil ik te allen tijde voorkomen, omwille van ieders veiligheid. Daarom kies ik ervoor deze demonstratie te faciliteren op een locatie waar deze risico’s aanzienlijk kleiner zijn.”

De burgemeester spreekt van een moeilijke afweging. “Ik sta pal voor het demonstratierecht. Maar ik sta, samen met politie en Openbaar Ministerie, ook pal voor de veiligheid van inwoners en bezoekers van Den Haag. Dat vraagt om een zorgvuldige besluitvorming. Ik ben ervan overtuigd dat de gekozen oplossing voor deze demonstratie recht doet aan ieders belang. Pegida kan in alle vrijheid en openheid op een voor iedereen zichtbare en hoorbare locatie haar mening uiten. Ook kan de politie op deze locatie de demonstranten goed beschermen. Tegelijkertijd is de veiligheid van bezoekers van, en bewoners, passanten en kinderen rond de as-Soennah moskee gewaarborgd. Voor alle helderheid: ik treed niet in de inhoudelijke boodschap die organisaties bij demonstraties willen verkondigen. Het is mijn taak samen met de politie te zorgen voor een ordentelijk verloop ervan.”

(de Koekamp in Den Haag)


| Foto: Digitaal Dagblad