De Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie (OM) liggen met de Nederlandse Orde van Advocaten in de clinch over het wraken van een rechtbank. In een brief van de rechters en het OM aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) stellen zij dat "relatief een grote hoeveelheid wrakingsverzoeken lichtvaardig wordt ingediend of met onvoldoende kennis van de eisen die aan wraking worden gesteld." Het aantal wrakingsverzoeken zou de afgelopen tien jaar zijn toegenomen.

Wrakingsverzoeken om vermeende vooringenomenheid van de rechters zorgen veelal voor vertragingen in de procedures. Een rechtszaak wordt stilgelegd en drie andere rechters moeten zich over het verzoek buigen. De wet zou volgens de rechters en het OM moeten worden aangepast "om bij voorbaat kansloze wrakingsverzoeken vereenvoudigd te kunnen afdoen."

Volgens de advocatenorde is het aantal wrakingsverzoeken juist al jaren stabiel. "Dat een aanzienlijk percentage van de verzoeken wordt afgewezen, betekent niet dat al die verzoeken op voorhand volstrekt kansloos waren.'' De advocaten hebben gevraagd om binnenkort met de Raad voor de Rechtspraak en de top van het OM over de kwestie te praten.

(bron: ANP)