Waarom verwijderde omstreden imam dit Facebook-bericht?

mainImage
Waarom verwijderde omstreden imam dit Facebook-bericht?

Op de foto ziet u een afdruk van het bericht dat de omstreden Haagse imam Fawaz Jneid op 10 maart op Facebook heeft geplaatst. De orthodox-islamitische prediker schrijft: “Alle excuus moslims en subsidie moslims bij elkaar. Inclusief bier.” Hij publiceerde dit bericht een dag na het Correspondents’ Dinner in jeugdcentrum Samson in de Schilderswijk, de allereerste Haagse editie van dit ludieke diner waar uiteenlopende politieke partijen, van het door de islam geïnspireerde NIDA tot en met de door Geert Wilders geïnspireerde Haagse PVV, een top-avond beleefden.

Voor zover wij hebben kunnen nagaan, heeft imam Fawaz Jneid het bericht inmiddels van Facebook verwijderd, mogelijk ingegeven door zijn advocaten en wellicht om juridisch-tactische redenen. Zij hebben immers vandaag, de dag overigens dat officieel de Haagse Vrijheidsweken zijn begonnen, voor de Raad van State in Den Haag (de hoogste bestuursrechter van ons land) gesteld, dat bij het gebiedsverbod voor de imam in Schilderswijk en Transvaal “de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting met voeten worden getreden.”

We kunnen ons voorstellen dat de imam zijn bericht van Facebook heeft verwijderd. Het is immers een lastige combinatie; opkomen voor je eigen vrijheid (om in religieuze preken alles te mogen zeggen) en tegelijk anderen de vrijheid ontzeggen (om als “excuus en subsidie moslims” onder elkaar even een biertje te drinken op een wonderlijke en mooie Haagse avond in maart).

Maar er schuilt natuurlijk ook nog iets anders en opmerkelijks in het feit dat imam Fawaz Jneid zijn bericht van Facebook heeft verwijderd; blijkbaar heeft hij de overtuiging dat je niet altijd alles maar moet kunnen zeggen…

(tekst: Frank Hitzert)


| Foto: Digitaal Dagblad