In Den Haag laten vijftien gebedshuizen een scan uitvoeren om te kijken hoe zij energie kunnen besparen. Door minder energiegebruik, maar ook op andere manieren willen zij bijdragen aan duurzaamheid. Minder energiegebruik, door bijvoorbeeld isolatie, gebruik van ledlampen en het installeren van zonnepanelen, levert een lagere energierekening op. Het zorgt ook voor minder CO2-uitstoot. Maar de gebedshuizen willen verder gaan dan energie: ook met aandacht voor groen, hoe verschillende planten ook verschillende insecten aantrekken en met een verantwoorde manier van afvalverwerking, willen zij bijdragen aan een duurzame stad.

De gemeente stelt de energiescan aan de gebedshuizen beschikbaar. Met de resultaten kan een beheerder direct aan de slag. Ook helpt de energiescan het bestuur om de geloofsgemeenschap te laten zien hoe belangrijk het duurzaam maken van het eigen gebedshuis en de omgeving is. De geloofsgemeenschappen en de gemeente hebben voor dit initiatief een aparte naam in het leven geroepen: ‘Geloven in Groen’.

Daarnaast hoopt de gemeente ook nog op een positief bijeffect: door de samenwerking tussen christenen, moslims en hindoes bij het duurzaam maken van hun gebedshuizen, ontstaan nieuwe contacten die de samenhorigheid in Den Haag kunnen versterken. Leren van elkaar en contact maken met elkaar staan daarbij centraal.

‘Geloven in Groen’ staat niet op zichzelf. Ook andere groepen werken samen aan duurzaamheid. In Den Haag zijn verschillende van dit soort duurzaamheidskringen actief, waaronder die voor theaters en musea, hotels en grafische bedrijven. De initiatieven kregen de afgelopen tijd extra aandacht tijdens de Week van de Duurzaamheid, die gisteren (10 oktober) officieel afliep, maar waarvan de projecten uiteraard doorgaan.

Wethouder Joris Wijsmuller (tweede van links) voert in een van de Haagse gebedshuizen op eigen wijze een energiescan uit. (foto: gemeente Den Haag)

 

Print Friendly, PDF & Email