De gemeente Den Haag wil haar eigen medewerkers zo min mogelijk voorschrijven op welke dagen zij verplicht vrij zijn. Niettemin zullen Eerste en Tweede Kerstdag als officiële feestdagen worden gehandhaafd en zullen gemeentelijke medewerkers die dagen dus verplicht vrij zijn.

Dit stelt verantwoordelijk wethouder Rabin Baldewsingh als reactie op de beslissing van het bedrijf Spotify om verplichte feestdagen af te schaffen. Werknemers van deze digitale distributeur van muziek mogen voortaan ook met Kerstmis werken en dan andere dagen vrijaf nemen. Spotify neemt deze maatregel om tegemoet te komen aan zijn culturele diversiteit; er werken mensen van 90 verschillende nationaliteiten.

“Bij modern werkgeverschap hoort dat medewerkers zoveel mogelijk zelf kunnen bepalen wanneer zij hun werk verrichten. Hierin past ook dat een werkgever zo min mogelijk voorschrijft op welke dagen medewerkers verplicht vrij zijn,” zegt wethouder Baldewsingh (PvdA) in antwoord op vragen van Dagblad070. “Daarom willen we de verplichte vrije dagen zoveel mogelijk beperken tot officiële feestdagen. Eerder schreef de gemeente nog voor dat ambtenaren bijvoorbeeld de dag voor Kerst alsook oudejaarsdag verplicht vrij hadden, maar dat hebben we veranderd. Die verlofuren kunnen ambtenaren nu flexibel opnemen op een ander moment; bijvoorbeeld op 1 mei, de Dag van de Arbeid, of op een religieuze feestdag die nu niet als verplichte vrije dag geldt.”

Baldewsingh geldt als een groot pleitbezorger van culturele diversiteit en moedigt initiatieven in die richting binnen de stad van harte aan. De gemeente Den Haag ziet de (verdergaande) maatregel van Spotify om ook kerstdagen flexibel te maken echter niet als optie, “omdat ambtenaren over voldoende mogelijkheden beschikken om ook in het kader van andere religies verlof op te nemen,” aldus de wethouder. “Daarnaast is het ook voor het publiek duidelijker als de gemeente als publieke dienstverlener vasthoudt aan een aantal vaste momenten waarop voor iedereen helder is dat zij is gesloten.”

Print Friendly, PDF & Email