Ongelooflijk provinciaals. Zo kwalificeert GroenLinks het feit dat de trams en bussen van HTM met oud en nieuw niet zullen rijden in Den Haag.

De gemeente Den Haag – die in de stad 23 verplichte vuurwerkvrije zones heeft ingesteld en bovendien vrijwillige vuurwerkvrije zones in buurten en wijken faciliteert – ziet graag dat iedereen op 31 december af komt op het Nationale Aftelmoment van de NOS aan de Hofvijver. Daar worden dan ook een gecentraliseerde muziek- en vuurwerkshow georganiseerd.

Vervoersmaatschappij HTM, waarvan diezelfde gemeente de grootste aandeelhouder is, sluit diezelfde dag echter al vanaf 20.30 uur de luiken. Dan gaan de trams en bussen naar hun remises en garages om er de volgende dag, 1 januari, pas om 9 uur ‘s ochtends weer uit te komen, zo heeft HTM aangekondigd.

Het Haagse stadsbestuur – dat zich voorstaat op z’n duurzame principes en in 2040 klimaatneutraal wil zijn – jaagt belangstellenden voor het Hofvijver-evenement daarmee in feite de auto in; op een dag bovendien dat de consumptie van alcohol doorgaans boven-gemiddeld is en daarnaast een aantal parkeergarages in de binnenstad zal zijn gesloten.

“Ongelooflijk provinciaals dat in onze stad het OV eruit ligt met oud en nieuw,” zegt Arjen Kapteijns, fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad. Hij beijvert zich al jaren voor het laten rijden van trams en bussen tijdens de uren voor en na de jaarwisseling, maar krijgt steeds nul op het rekest. Het argument van het college is altijd geweest dat het aanbod aan reizigers te laag is voor een rendabele exploitatie.

Rotterdam denkt wat dat betreft een stuk groot-stedelijker. RET en de gemeente Rotterdam laten tijdens oud en nieuw nachtmetro’s rijden; gratis bovendien, en vaker: om de tien minuten tussen 22.00 en 02.00 uur. Op deze wijze maakt Rotterdam het Nationale Vuurwerkfeest op de Erasmusbrug toegankelijker. De RET rijdt met Metrolijn C en E. Dat betekent dat elke tien minuten metro’s rijden op metrolijn C tussen Capelsebrug en Vijfsluizen en op de E-lijn tussen Meijersplein en Slinge.

Print Friendly, PDF & Email