Voor het eerst ging de Gouden Mossel die het Rotterdamse restaurant Kaat Mossel jaarlijks uitreikt niet richting een Rotterdammer, maar wel naar iemand met een groot hart voor de havenstad. René van der Gijp heeft vandaag de 23ste Gouden Mossel in ontvangst genomen aan boord van het partyschip James Cook dat aan de Admiraliteitskade lag. De prijs ging naar de oud-profvoetbalspeler en voetbalanalist vanwege zijn hechte band met de stad Rotterdam. De jury prees hem voor zijn succes en zijn nuchtere kijk hiertegen. Typisch Rotterdams en daar houdt Kaat Mossel van. Geregeld komt Van der Gijp aanwaaien bij het bekende Rotterdamse restaurant. Overigens was hij niet de enige die het gouden beeldje in ontvangst mocht nemen. Ook schrijver Michel van Egmond (ex-Haagsche Courant), die twee boeken schreef over Van der Gijp, werd geroemd met een gouden mossel.

Na onder andere Richard Groenendijk, Herman den Blijker, Joke Bruijs, Leontien van Moorssel, Ivo Opstelten, André van Duin, Giovanni van Bronckhorst en Dirk Kuyt mag ook René van der Gijp zich gelukkig prijzen met een Gouden Mossel. Wie kent de oud-voetballer en markante tv-persoonlijkheid niet? Ondanks dat Van der Gijp niet uit de Maasstad komt, heeft hij wel een sterke band met de stad. Zo speelde hij ooit bij de jeugd van Feyenoord. Hij behaalde naam en faam toen hij in de Eredivisie voor Sparta, PSV en sc Heerenveen ging spelen. Ook kwam hij uit voor het Nederlands Elftal en speelde maar liefst 15 interlands. Na zijn voetbalcarrière werd Van der Gijp onder meer voetbalanalist bij Voetbal Inside. Naast voetval houdt Van der Gijp ook van goed eten en strijkt om die reden geregeld neer bij Kaat Mossel. Tal van redenen voor de jury om hun gast eens in het zonnetje te zetten.

Zeg je Van der Gijp, dan zeg je ook Michel van Egmond. Als eindredacteur van het programma Voetbal Inside maakte de Rotterdamse journalist de opkomst, ondergang en wederopstanding van het mediafenomeen Van der Gijp van dichtbij mee. Hij schreef er het boek ‘Gijp’ over dat een bestseller werd en de NS Publieksprijs won.

Ook dit jaar is de schrijver weer genomineerd voor de NS Publieksprijs (die hij inmiddels al twee keer in de wacht sleepte). Morgen (22 november) wordt de winnaar bekend gemaakt bij het tv-programma De Wereld Draait Door. Na ‘Gijp’ volgde ook het boek ‘De wereld volgens Gijp’ van Van Egmonds hand. Zijn bijzondere manier van schrijven en kijk op de voetbalwereld maken hem inmiddels tot de bestsellerauteurs van Nederland.

Foto: René van der Gijp (links) en Michel van Egmond (rechts) worden bij de uitreiking toegesproken door presentator Jan Dirk Stouten (midden). Op de achtergrond Chef-kok Ron Hirt en zijn vrouw Marie-Claire, de eigenaren van het Rotterdamse restaurant Kaat Mossel.   

Print Friendly, PDF & Email