In de schaduw van Impact Startup Fest – het innovatie-festival in Den Haag – hebben twee Haagse bedrijven een plek veroverd in de MKB Innovatie Top 100 van 2017. Deze ranglijst met honderd concrete innovaties in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf wordt jaarlijks gepresenteerd door de Kamer van Koophandel in samenwerking met de Financiële Telegraaf. Het gaat om de bedrijven ThreadStone Cyber Security (58e plaats) en Things Connected (77e plaats).

ThreadStone heeft software ontwikkeld waarmee ook kleinere bedrijven het zich financieel kunnen veroorloven om inzicht te krijgen in de cyberrisico’s van hun eigen bedrijfsnetwerk en website. Opvallend genoeg is ThreadStone aangesloten bij HSD (The Hague Security Delta), het netwerk van overheden en bedrijven, waarvan het in 2014 nog 170.000 euro subsidie ontving. Onlangs werd HSD in een onderzoeksreportage van het digitale platform De Correspondent afgeschilderd als een branchevereniging en lobbyclub in plaats van het onafhankelijke samenwerkingsplatform dat het zegt te zijn.

Things Connected heeft sensoren gemaakt voor “slimme bouwplaatsen” (onder meer voor elektriciteitskasten, bouwliften, waterkranen en betonmolens). Op die manier, zo claimt het bedrijf, kunnen kostenreducties en procesoptimalisaties worden opgespoord.

Winnaar van de MKB Innovatie Top 100 werd Greentom Operations uit Maastricht met een lichtgewicht en volledig te hergebruiken 3-in-1 kinderwagen/buggy, gemaakt van plastic drinkflessen naar een idee van industrieel ontwerper Bart Bost.

Noord-Holland (voornamelijk Amsterdam) werd met 23 bedrijven in de MKB Innovatie Top 100 de provinciale winnaar, gevolgd door Noord-Brabant (21 bedrijven) en Zuid-Holland (15).

De gemeente Den Haag wil zich nadrukkelijker afficheren als een stad waar vernieuwing hartstochtelijk wordt omarmd en gestimuleerd – en staat onder meer aan de basis van de recent gelanceerde, Engelstalige blog ImpactCity. Dit is een community van onder andere startups, creatieve ondernemers en (waarschijnlijk goedwillende) hackers.

Greentom, de groenste kinderwagen van Nederland. Foto: Greentom Operations

 

 

Print Friendly, PDF & Email