De politie voert op dit moment controles uit bij een groot aantal geldwisselkantoren, onder meer in Den Haag. Deze zogeheten MTO’s (Money Transfer Operator) zijn de afgelopen tijd veelvuldig in verband gebracht met witwaspraktijken.

Het gaat vandaag om een grootschalige, landelijke actie waarbij naast politie en Openbaar Ministerie onder meer de Belastingdienst, Arbeidsinspectie, Kamer van Koophandel, Douane, De Nederlandsche Bank en diverse gemeenten meewerken. De acties vinden plaats op 32 locaties in onder meer Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Delfzijl en Amersfoort. In Rotterdam Zuid worden er zelfs in twee straten negentien MTO’s gecontroleerd.

Eind 2009 is Europese wetgeving in werking getreden waardoor MTO’s met één vergunning, een zogenaamd Europees paspoort, relatief eenvoudig in alle Europese landen actief konden worden met agenten. Sindsdien heeft er een enorme groei plaats gehad in het aantal locaties waar geld naar het buitenland overgeboekt kan worden. Uit onderzoek is gebleken dat criminelen regelmatig gebruik maken van MTO’s om geld dat middels criminele activiteiten is verkregen, wit te wassen.

 

Print Friendly, PDF & Email