Vandaag vanaf 13 uur is in Madurodam de viering van de Nationale Heldendag en van de Nationale Kinderheldendag. Acht helden ontvangen een onderscheiding, waaronder de Koninklijke Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. Zij worden gedecoreerd omdat zij – vaak met gevaar voor eigen leven – het leven van een medeburger hebben gered. Ook zullen drie kinderhelden een onderscheiding ontvangen.

De onderscheidingen worden uitgereikt vanuit de Kanselarij der Nederlandse Orden, de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen en het Carnegie Heldenfonds.

Divano Dorder (18) uit Spijkenisse ontvangt de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons. Dit is een hoge, koninklijke dapperheidsonderscheiding, die hij ontvangt voor zijn doortastende optreden toen twee mannen op de vlucht amok maakten in een Rotterdamse metro.

Arend van der Molen en zijn kleindochter Rianne van der Molen (14 jaar) uitZuidhorn, een van de drie kinderhelden, worden onderscheiden vanuit de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen voor het redden van een hoogbejaarde vrouw die met haar scootmobiel te water was geraakt.

Puck Mulder, Steven Janssen en Reinier Schurer ontvangen een onderscheiding vanuit het Carnegie Heldenfonds voor een redding toen een vrouw met haar auto in de Noordzee was beland. De twee kinderhelden én broers Leander (10 jaar) en Silvian (8 jaar) Zegwaard uit Schiedam ontvangen een onderscheiding voor het redden van een baby die zittend in een buggy in het water was gevallen.

In het bijzijn van honderden kinderen zullen tijdens de viering van de Nationale Kinderheldendag de namen van zeventien kinderhelden in brons in het beeld van George Maduro geslagen worden. Dagelijks inspireert Madurodam kinderen om in de voetsporen van George Maduro te treden, door bij hen empathie, onbaatzuchtigheid en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Het afgelopen jaar hebben verschillende kinderen laten zien al over deze karaktereigenschappen te beschikken. Zij zijn stuk voor stuk helden te noemen, omdat zij uitzonderlijke moed hebben getoond in de vorm van een echte heldendaad, of juist een sociaal-maatschappelijke daad.

De namen van de volgende kinderhelden zullen vereeuwigd worden: Rianne van der Molen (14 jaar) uit Zuidhorn; Leander Zegwaard (10 jaar) uit Schiedam; Silvian Zegwaard (8 jaar) uit Schiedam; Liam Koster (8 jaar) uit Bodegraven; Sander Beek (9 jaar) uit Vriezenveen; Jayla Rijnsdorp (9 jaar) uit Maarssen; Délany Verduijn Lunel (10 jaar) uit Vleuten; Adjay Orie (16 jaar) uit Bleiswijk; Noah Ahlbom (15 jaar) uit Amsterdam; Jona Mulder (11 jaar) uit Heiloo; Rohan van Velden (7 jaar) uit Spijkenisse; Lars Schotting (8 jaar) uit Goudswaard; Ruben den Engelse (15 jaar) uit Apeldoorn; Floris van Dijk (15 jaar) uit Maassluis; Kevin van Dijk (15 jaar) uit Maassluis; Bas van der Reijden (13 jaar) uit Tilburg; Loujein Al Rabeei (12 jaar) uit Elst.

Print Friendly, PDF & Email