Alleen al de burgerluchtvaart wordt elk jaar wereldwijd geconfronteerd met 25.000 botsingen met vogels van diverse pluimage. Naast de risico’s brengt dit volgens Siete Hamminga, directeur van Robin Radar Systems, een schadepost met zich mee van maar liefst 1,2 miljard dollar per jaar.

Het Haagse bedrijf heeft een vogelradarsysteem ontwikkeld dat moet voorkomen dat vogels in de motoren van vliegtuigen vliegen. Dat systeem is inmiddels zo succesvol en gewild dat ook de Nederlandse Luchtmacht het nu heeft besteld. De Luchtmacht wil al zijn Nederlandse bases van dit Haagse systeem voorzien. Met de order is een bedrag gemoeid van zeven miljoen euro.

In de burgerluchtvaart worden de vogelradars al op tal van luchthavens en windmolenparken ingezet, zoals Schiphol, Frankfurt, Berlijn en Kopenhagen. Windmolenparken gebruiken de systemen om onder meer milieueffectrapportages te maken.

Op bijgaande video, die circa vier minuten duurt, legt directeur Siete Hamminga van Robin Radar Systems uit hoe de Haagse systemen werken en hoe ze worden toegepast.

 

Print Friendly, PDF & Email