Blaudzun bestaat deze maand tien jaar. Dit jubileum valt samen met de eerste ‘Tear Gun’ theatertour van de artiest, die op woensdag 15 november om 20.15 uur neerstrijkt in de Koninklijke Schouwburg.

“Dat lijkt me enorm gaaf. Ik kleed voor de theatertour veel van mijn liedjes uit en speel een naakte versie,” vertelt zanger Johannes Sigmond. “Spannend, ik kan me nu niet verschuilen achter gitaargeweld. De theatertour is voor het grootste deel kleiner en intiemer.”

“Het is fijn om de nummers die ik lang niet heb gespeeld er weer bij te pakken. Het zijn net oude vrienden die je uit het oog bent verloren, maar het is mooi om elkaar weer eens in de ogen te kijken.”

Aan het nummer ‘Tear Gun’ heeft hij tien jaar gesleuteld. “Dat is een liedje dat nooit echt af was en nu wel. Daarom vond ik ‘Tear Gun’ wel een symbolische naam voor de theatertour. Natuurlijk komen ook hits als ‘Promises of No Man’s Land’ voorbij. Maar een hit is voor mij niet per se eentje die hoog in de charts heeft gestaan, maar een nummer dat het publiek in het hart raakt.”

Het is even wennen voor de zanger om voor theaterpubliek te spelen. “Dat is echt een andere tak van sport. Ik leer elke avond bij. Ik stap zonder zenuwen op het podium van een festival als Pinkpop, maar het theater vind ik echt spannend.”

De liedjes staan centraal tijdens de theatertour. “Geloof nooit een zanger als ‘ie spreekt, maar luister als ‘ie zingt. Dat is echt mijn credo.” Sigmond zingt alleen de nummers waar hij nog steeds helemaal achterstaat. “Op het podium zal ik nooit acteren. Als ik een liedje niet meer vanuit mijn tenen kan zingen, dan doe ik het liever niet. Met deze theatertour ga ik in zekere zin terug naar het begin. Toen ik begon onder de naam Blaudzun zat ik alleen op een kruk op het podium. Dat doe ik nu weer. De cirkel is hiermee wat mij betreft rond.”

Voor het concert op 15 november in Den Haag zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Print Friendly, PDF & Email