Den Haag laat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 voor de zekerheid extra stembiljetten drukken; zoveel extra zelfs, dat de gemeente een opkomst van 160% zou kunnen faciliteren.

Burgemeester Pauline Krikke: “Bij de verkiezing voor de Tweede Kamer in maart van dit jaar hadden sommige stembureaus tijdelijk een tekort. Daar hebben we van geleerd. Dat mag nooit meer gebeuren. Elk stembureau krijgt stembiljetten voor 120 procent van de verwachte opkomst. En we verspreiden de overige 40 procent over de Haagse stadsdelen, zodat we eventuele tekorten direct kunnen aanvullen.”

In 2014 was de opkomst bij de raadsverkiezingen in Den Haag 48,5%, vier jaar daarvoor 52,9%.

Den Haag zal 600.000 stembiljetten laten drukken en 270 stembureaus inrichten op 252 locaties. Dat zijn 26 locaties meer dan in 2014. Daaronder zijn ook nieuwe locaties, zoals de Caballero Fabriek op de Binckhorst en de nieuwe Sportcampus Zuiderpark. Locaties met historisch gezien een hoge opkomst, zoals boekhandel Paagman op de Fred, krijgen een dubbel stembureau. En op de twee drukke NS-stations (CS en HS) gaan de stembussen een uur eerder open, dus al om 6.30 uur.

Print Friendly, PDF & Email