Voor het laatst is een Fokker 70 van de KLM volgens schema aangekomen op Schiphol. Het toestel, met een beeltenis van luchtvaartpionier Anthony Fokker op de staart, kwam uit Londen. Langs de landingsbaan stonden tal van Haagse vliegtuigspotters. De school voor luchtvaarttechniek heeft altijd in Den Haag gestaan. De Fokker 70 werd feestelijk onthaald.

KLM neemt afscheid van de Fokkers omdat het onderhoud van de intussen verouderde vliegtuigen een dure grap is geworden. De maatschappij heeft ze ingeruild voor toestellen van Embraer uit Brazilië. KLM had ooit 26 Fokkers in de vloot. Daar zijn er zeven van over.

Vandaag maken de vliegtuigen een laatste ‘fly-over’ om vervolgens in het Britse Norwich van alle KLM-kleuren te worden gestript. Daarna gaan ze naar kopers in Azië en Zuid-Amerika. Ook wordt vandaag een Fokker-monument onthuld op Schiphol-Oost, in de vorm van het karakteristieke staartstuk. De bekendste piloot van de Fokker 70 is koning Willem-Alexander. Eerder dit jaar werd bekend dat hij al jaren anoniem voor de KLM op de toestellen vliegt om aan zo aan zijn jaarlijkse vlieguren te komen. De koning bestuurde ook regelmatig zelf het regeringsvliegtuig, tot voor kort eveneens een Fokker 70.

De voormalige school voor luchtvaarttechniek in het prachtige industriële complex Fokker Terminal op de Binckhorst is nu een evenementenlocatie voor de zakelijke markt. Onlangs was koningin Maxima er nog te gast tijdens het gezondheidscongres World of Health Care.

Na zijn laatste KLM-vlucht werd de Fokker 70, met de beeltenis van Anthony Fokker op de staart, gisteren feestelijk onthaald. (foto: KLM)

Print Friendly, PDF & Email