“Hier staat geen godsdienst of gedachtegoed terecht. Hier worden mensen berecht die op basis van dat gedachtegoed een criminele, terroristische organisatie hebben gevormd en jongeren hebben geronseld voor de gewapende strijd.” Dit zei de aanklaagster vandaag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol bij het hoger beroep van onderzoek Context, ook bekend als de Haagse Jihadzaak. Dinsdag en woensdag licht justitie de bewijsvoering toe en komt ze met de strafeisen voor de zes verdachten. Geen van hen is dinsdag aanwezig.

De aanklaagster benadrukte dat de overheid zich niet bemoeit met godsdienst of religieuze standpunten, wel met de toepassing ervan als die strafbaar is. De vrijheid van godsdienst noemde zij “geen toevluchtsoord om ongebreideld ophitsende, giftige en splijtende uitingen over de samenleving uit te storten. Hoe ver rechten ook gaan, er komt een grens aan wat we als tolerante samenleving zelf nog tolereren.” Zij noemde de ronselorganisatie “een soort Haags human resources-filiaal van de mondiale jihadi-salafistische beweging.”

De rechtbank legde de vijf mannen en één vrouw eind 2015 straffen tot zes jaar cel op. Daarbij concludeerde de rechter dat zij tussen 2012 tot 2014 in de Schilderswijk met propagandabombardementen over de gewapende strijd en het martelaarschap, tientallen vaak kwetsbare jongeren zover kregen dat zij zich aansloten bij terreurgroepen als IS en Jabhat al-Nusra. Van de zes zitten er nog twee gevangen, een man van 35 die wordt gezien als de drijvende kracht achter de ronselorganisatie, en een man van 32, die deelnam aan de gewapende strijd.

Alle verdachten gingen in hoger beroep, het Openbaar Ministerie in vijf zaken.

(bron: ANP)

Print Friendly, PDF & Email