Dat Sylvana Simons na Zwarte Piet nu ook het Voetbal Inside-duo Van der Gijp-Derksen wil liquideren, is uitgelopen op de zoveelste anti-Sylvana-rage op Twitter en Facebook. Maar ook bij de ‘Haagse’ columnisten Jan Dijkgraaf en Jan D. Swart zijn haar standpunten in het verkeerde keelgat geschoten.

In zijn dagelijkse column Briefje van Jan, waarin vooral zittende Binnenhof-politici het moeten ontgelden, blijft er niet heel veel van de voormalige tv-presentatrice over. Ze moet het ontgelden omdat ze een oproep heeft gedaan aan de adverteerders van het RTL7-sportprogramma om geen geld meer te steken in het populaire tv-sportcafé. Van der Gijp en Derksen maken zich volgens Simons schuldig aan homofobie en seksisme.

“En dan was je racisme zeker nog vergeten,” schrijft Jan Dijkgraaf (voormalig Haagsche Courant-journalist), die Sylvana Simons herinnerde aan haar interview in de Veronica Gids. “Daarin vertelde je dat zwarte mannen altijd bezig zijn een harem te bouwen… Dat zwarte mannen kwantiteit belangrijker vinden dan kwaliteit… Dat zwarte mannen ontrouw en onbetrouwbaar zijn… Dat zwarte mannen een inhaalslag moeten maken, net als witte mannen eerder deden… Dat zwarte mannen gewelddadiger zijn dan witte… Dat (andere) zwarte vrouwen het ook allemaal maar laten gebeuren…”

“Ik begrijp inmiddels dat jij zoiets wel mag zeggen, als zestiende kind van een zwarte vader die ‘m vroeger overal in hing. En dat René van der Gijp niet mag zeggen dat hij – net als ik trouwens – liever naar darten kijkt dan naar snuifdoos Gordon die voor de kijkcijfers de homo speelt.”

Niet alleen boekenfluisteraar Dijkgraaf, die zich honorair consul van Normalië noemt, ook op social media gaat het los over de vrijheid van meningsuiting in relatie tot voetbalhumor. “Het was heel even te stil rond mevrouw Simons en dus heeft ze haar maatregelen genomen. Maar ik word er niet heet of koud van,” aldus Johan Derksen.

Ook Jan D. Swart, columnist van het weekblad Den Haag Centraal, heeft zich intussen in de discussie over Sylvana Simons gemengd. “Een eng mens,” zegt Swart, die al veertig jaar met Derksen samenwerkt, ook Van der Gijp goed kent en de leermeester is van Michel van Egmond die de Gijp-boeken schreef. “En misschien moet ik eigenlijk wel meelij met haar hebben, want er moet ergens een steekje aan haar los zitten. Voetbal Inside is een verfilming van een doorsnee Nederlandse kroeg, alléén voor mannen. Dat wordt er nota bene al jaren bij gezegd. Kijk dan niet. Dertig jaar geleden lag heel Nederland in een stuip van het lachen bij de Amerikaanse serie All in The Family. Dezelfde humor. Nota bene uitgezonden door de linkse VPRO. Maar toen bestonden die ruziezoekers nog niet.”

Jan D. Swart (midden), Gijp-schrijver Michel van Egmond en voormalig Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik (rechts) zijn op hun beurt maar alvast een bier-boycot begonnen…

Print Friendly, PDF & Email