‘De Haagse jaren van Happel’ is de titel van de tv-documentaire, die aanstaande zondag (12 november) wordt uitgezonden op Fox Sports 1 (20.30 uur). In deze docu kijken onder anderen Aad de Mos, Theo van der Burch, René Pas en Lex Schoenmaker terug op de opmars van een toptrainer in wording, die het aanzien van ADO veranderde.

Ernst Happel won als trainer van Feyenoord en HSV tweemaal de Europa Cup 1 en ook de wereldbeker. Als bondscoach van Oranje bereikte hij de finale van het WK in Argentinië en tussendoor loodste hij Club Brugge naar twee Europese finales. De stille Oostenrijker is daarmee één van de succesvolste trainers uit de jaren 70 en 80, maar zijn lange trainerscarrière begon in 1962 in Den Haag. In zeven jaar tijd veranderde Happel ADO van een middelmatige ploeg tot een subtopper in de eredivisie en bovendien bekerwinnaar in 1968.

In januari 1992 werd de 66-jarige Happel bondscoach van zijn vaderland. Elf maanden later overleed hij aan longkanker. Vier dagen na zijn overlijden nam Oostenrijk het op tegen Duitsland. Als eerbetoon aan Happel werd zijn hoofddeksel tijdens de interland op de bank gelegd. Het Praterstadion in Wenen werd in 1992 omgedoopt tot het Ernst Happelstadion. Op 23 januari 2005 werd in de Rotterdamse Kuip een borstbeeld onthuld door zijn zoon Ernst Happel junior, die speciaal voor deze documentaire-film terugkeert naar Den Haag, waar hij opgroeide.

Print Friendly, PDF & Email