Na jaren van voorbereiding is de droom van Tosca Winters (49) uit Den Haag werkelijkheid geworden: een eigen wijnbedrijf. Onlangs was de feestelijke opening van de wijnwebshop Joie de Vin. “Niet de zoveelste webshop, maar een bijzondere webwinkel met verantwoorde en eigenzinnige wijnen, die persoonlijk door mij zijn geselecteerd en geïmporteerd,” vertelt kersverse onderneemster Tosca.

De kelder van haar huis in de Haagse binnenstad is omgetoverd tot wijnkelder. Daar ontving ze afgelopen dagen diverse genodigden. Er werd volop geproefd van de wijnen uit het assortiment, dat momenteel bestaat uit ruim twintig wijnen uit de Franse streken Loire en Sud Ouest.

“Ik vind het een feest om te doen. Het was een sprong in het diepe, maar het past bij mij. Er zijn zoveel mooie wijnen te koop in de wereld, maar toch koopt bijna iedereen dezelfde 500 wijnen bij de supermarkt. Er wordt zo veel meer gemaakt. Ik breng juist die wijnen nu naar de mensen toe.”

De Haagse heeft al jaren een passie voor wijn. Ze is met name gefascineerd door het culturele aspect ervan. “Ik vind het mooi om te zien hoe wijn een plek heeft in een land en hoe ermee wordt omgegaan. Authentieke wijnboeren laten zich hierdoor leiden bij het maken van de beste wijnen.” Elke vakantie, waar ook ter wereld, belandt Tosca Winters in wijngaarden en bezoekt zij samen met haar partner de bijbehorende wijnhuizen. Gedurende een van deze vakanties ontstond de droom om ooit een eigen wijnbedrijf op te zetten en de lekkerste wijnen die zij proefde voor een breed publiek beschikbaar te maken. Op dat moment was Winters nog werkzaam als manager bij een woningbouwcorporatie.

Begin 2016 hakte Tosca de knoop door en zegde haar baan op, klaar om van haar passie haar beroep maken. Ze startte met de opleiding voor register vinoloog aan de Wijnacademie en liep stage bij een wijnhandel. Nu, met haar diploma op zak, is het zo ver: haar eigen wijnbedrijf.

Winters maakt bewust de keuze om alleen samen te werken met kleine wijnboeren, die wijnen maken met respect en aandacht voor de natuur en omgeving. Daaruit kiest ze vervolgens eigenzinnige wijnen, die tot nu toe onbekend zijn bij het grote publiek. Daarmee onderscheidt Joie de Vin zich van de vele andere wijnwebshops, aldus de ondernemende Haagse.

Print Friendly, PDF & Email