In zijn streven de allerbeste winkelstad van Nederland te worden gaat Den Haag de openingstijden van de detailhandel verruimen. Alle winkels mogen dan op zon- en feestdagen tot 23 uur open blijven, een uur langer dan nu.

Avondwinkels in de hoofdwinkelstructuur mogen op werkdagen twee uur langer open blijven, tot 2 uur ‘s nachts. Op zon- en feestdagen worden hun winkeltijden ook overdag verruimd: net als andere zaken mogen ze dan om 10 uur ‘s ochtends al open.

Wethouder Karsten Klein (stedelijke economie): “Veel consumenten hebben behoefte om later op de dag boodschappen te doen. Winkeliers willen aan die behoefte kunnen voldoen. Als gemeente hebben we daaraan gehoor gegeven. Ruimere openingstijden dragen bovendien bij aan de economische vooruitgang van Den Haag.”

Wanneer de nieuwe winkeltijden ingaan, is nog niet vastgesteld. Burgers krijgen eerst inspraak.

Het college houdt rekening met mogelijke overlast van avondwinkels in woonwijken. Daarom geldt de verruiming van de tijden daar niet. Nieuwe avondwinkels krijgen alleen een vergunning voor straten in de hoofdwinkelstructuur. Via deze link kunt u zien welke gebieden tot die hoofdwinkelstructuur behoren.

Het voorstel voor een nieuwe winkeltijdenverordening komt tegelijk met de nieuwe concept Kadernota Detailhandel. “De Haagse winkelsector is al een tijd op de goede weg. De leegstand is gedaald tot zo’n 4 procent. Ook is de detailhandel tijdens de crisis een stabiele banenfactor gebleken. Het college blijft zich daarom focussen op kernwinkelgebieden,” aldus Klein.

(foto: Den Haag Marketing/Jurjen Drenth)

Print Friendly, PDF & Email