De recherche van district Den Haag Zuid heeft vandaag een 24-jarige Hagenaar aangehouden op verdenking van het hacken en misbruiken van social media-accounts van een bekende van hem. Zo publiceerde hij aanstootgevende berichten op diens Instagram-account.

Het slachtoffer, een 25-jarige Hagenaar, ontdekte eind januari dat iemand op zijn social media-accounts en e-mailaccount had ingelogd. Wachtwoorden waren gewijzigd, evenals het gekoppelde e-mailadres en telefoonnummer. Op zijn Instagram-account waren verschillende berichten gepost. Sommige daarvan waren aanstootgevend.

Het slachtoffer heeft daarop aangifte gedaan van computervredebreuk en het vernielen van digitale gegevens. De recherche wist via digitaal onderzoek de identiteit van de verdachte te achterhalen. De verdachte bleek een bekende van het slachtoffer te zijn. Hij werd vandaag in zijn woning aangehouden. Bij een doorzoeking werden telefoons en een computer in beslag genomen voor verder onderzoek. De verdachte wordt donderdag 15 februari voorgeleid voor de rechter-commissaris.

De politie raadt mensen aan altijd aangifte te doen van identiteitsfraude: het opzettelijk misbruiken van identificatiemiddelen zoals persoonsgegevens of identiteitspapieren met de bedoeling daarmee een strafbaar feit te plegen. Opzettelijk misbruik kan ook digitaal, bijvoorbeeld door inloggegevens of pincode te gebruiken.

De politie adviseert ook om wachtwoorden, pincodes, DigiD en dergelijke regelmatig te wijzigen.

(foto: Politie Den Haag)

Print Friendly, PDF & Email