Hand geverfde wol populair op Breidagen in Rijswijk

Hand geverfde wol populair op Breidagen in Rijswijk

Voor de vierde maal vinden de Brei- en Haakdagen plaats in de Broodfabriek in Rijswijk. Breien en haken blijven onverminderd populair, stelt de organisatie, die als trend ziet dat het breien serieuzer wordt. “Breiers hebben meer oog voor goede garens en mooie patronen. In het haken maakt men gebruik van meer toepassingen en worden de grenzen van het kleding haken opgezocht.”

Op vrijdag 11 mei en zaterdag 12 mei zullen zo’n 80 nationale en internationale winkels aanwezig zijn. Daar zijn alle soorten garens te koop, van eenvoudige katoen tot mohair en alpaca, organische wol en Fair Trade uit Zuid-Afrika. De gebruikte patronen zijn ook volop verkrijgbaar, losse patronen of mooie vormgegeven boeken. Op het moment zijn boeken en magazines uit het buitenland populair, met name uit de Scandinavische landen.

Een ware rage is ontstaan in het verven van wol of garens. Diverse standhouders zijn hiermee bezig, voor sommige is het hun specialisatie en is het tevens het enige product dat ze verkopen. Voor anderen is het een aanvulling op hun bestaande assortiment. Tijdens de breidagen is een diversiteit in verven en stijlen zichtbaar. Hand geverfde wol is o.a. te zien bij Sidispinnt uit Zwitserland, Das Mondschaf uit Duitsland, Debonnaire Yarns uit Engeland, Wol met Verve, Textielwerk en Schaap & Draak uit Nederland.

Workshops

Voor workshops en trainingen worden docenten, professionals en ontwerpers ingevlogen uit Shetland, Noorwegen, Engeland en Zwitserland. De populaire Noorse ontwerpster Sidsel J. Høivik komt ook naar Rijswijk voor drie masterclasses, die nu al uitverkocht zijn. In het verlengde van haar techniek worden meer workshops en masterclasses gegeven, ook in de Nederlandse taal. Andere gasten zijn Donna Smith en Terri Malcolmson uit Shetland. Donna is een zeer bekende Fair Isle ontwerpster, Terri is een jong talent in Fair Isle. Deze kleindochter van Wilma Malcolmson is nog maar 22 jaar en brengt vernieuwing en verjonging in het breien. Verder zijn er masterclasses rondom dubbelbreien door Chrissie Day en Meret Bützberger.

Nederlandse breidagen, 11 & 12 mei in de Broodfabriek, Volmerlaan 12 te Rijswijk. Openingstijden: vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur. Entree: € 10,00 per dag of € 18,00 voor beide dagen.

Print Friendly, PDF & Email

Share This