Persoonlijk vind ik het een van de meest bijzondere wijken van Den Haag: de Schilderswijk. Daar gebeurt veel meer moois dan we denken. Neem nou de stichting Schilderswijk Moeders; dat zijn zeventien vrouwen die letterlijk dag en nacht klaar staan voor gezinnen in de wijk. Zij hebben hiermee een nieuw model hulpverlening gecreëerd en maken dat tot een succes.

Dankzij die stichting kwam ik laatst in contact met een Somalische vrouw die zelf ooit als jong volwassene helemaal alleen zonder haar familie naar Nederland is gevlucht en hier in Den Haag vier kinderen opvoedt; een wijze vrouw, die sterk voor haar mening uitkomt en op en top Nederlandse is geworden; en die tegelijkertijd haar eigen familie in Somalië moet uitleggen waarom haar kinderen geen hoofddoek dragen. Zij geeft haar kinderen de vrijheid om zelf te bepalen hoe of wat ze willen geloven. Ik vind dat ontzettend inspirerende levensverhalen.

Als Rabobank staan we graag midden in die boeiende samenleving. Ons kantoor aan de Kempstraat, in het hart van de Schilderswijk, vervult dan ook heel sterk een maatschappelijke rol. De winst zit ‘m daar vooral in wat we voor bewoners kunnen betekenen. En andersom leert bij uitstek dit kantoor op deze plek ons ook om niet vanuit ivoren torens te denken, maar altijd met beide benen op de grond en tussen de mensen te blijven.

We gaan bijvoorbeeld de wijk in en gaan het gesprek aan met ondernemers op de markt. Verder zoeken we de de samenwerking op met andere partijen of initiatieven in de wijk. Elke donderdagmiddag houden we van half drie tot half vijf een soort van inloop-spreekuur in de bibliotheek Transvaalkwartier aan het Hobbemaplein. Dat hebben we vooral gedaan vanwege de vele vragen die we krijgen over internetbankieren. Daar helpen we onze klanten in de Schilderswijk met bijvoorbeeld inloggen, overboeken en af- en bijschrijvingen. Dat kan uiteraard ook op ons kantoor aan de Kempstraat, maar hoe je het wendt of keert, daarvoor moeten mensen toch altijd even een drempel over, hoe laag wij die ook proberen te houden. In de bibliotheek maken we het onze klanten nog gemakkelijker om onze medewerkers even met een vraag of probleem aan te schieten.

Wat dat betreft hebben wij daar ook een team in de wijk om trots op te zijn. Ze kennen de bijzonderheden van de Schilderswijk, spreken soms letterlijk de andere taal en voelen heel goed aan wat er op straat leeft. Zij maken waar wat Rabobank wil zijn: een bank voor iedereen.

Ellen Bekkering, rayondirecteur Den Haag van Rabobank Regio Den Haag

 

Print Friendly, PDF & Email