Topkok Henk Savelberg (1953) is met zijn restaurant in Bangkok bekroond met een Michelin-ster. The Michelin Guide 2018 Bangkok is vandaag feestelijk gepresenteerd in het Grand Hyatt Erawan Hotel in de Thaise hoofdstad. In Nederland verwierf Henk Savelberg al Michelin-sterren in Noordwijk (De graaf van het Hoogeveen), Scheveningen (Seinpost) en Voorburg (Vreugd & Rust – Savelberg).
De Michelingids Bangkok 2018 is de zesde Aziatische stadsgids van de beroemde Franse bandenfabrikant. Eerder verschenen al gidsen voor onder meer Hong Kong, Singapore en Macao. Maar omdat Bangkok de afgelopen jaren culinair een enorme vlucht heeft genomen, kon een apart gids voor de Thaise hoofdstad niet uitblijven. In de nieuwe Michelingids krijgen veertien restaurants in Bangkok één ster toebedeeld en drie restaurants worden met twee sterren bekroond. Er zijn nog geen zaken op drie-sterrenniveau in Bangkok.
Henk Savelberg vertrok in 2012 naar Thailand om daar een nieuw restaurant te openen. Hij was moe van de economische crisis, leed in Voorburg forse verliezen, was de Nederlandse regelgeving zat en hunkerde naar een nieuw avontuur. Dat ging niet meteen gemakkelijk. De bouw van een nieuw restaurant in Bangkok liep halverwege stuk op een zakelijk conflict met partners, maar begin 2014 opende Savelberg – met een deels Nederlandse keukenbrigade – alsnog een zaak aan de Wireless Road in Bangkok; onder de rook van de Nederlandse en Amerikaanse ambassade. Hij kreeg al meteen louter uitstekende recensies in kranten, op Tripadvisor en andere beoordeling-sites. Deze vijfde Michelin-ster in zijn loopbaan laat zien dat de Hollandse topkok ook in Azië zijn mannetje staat en geeft extra glans aan dit nieuwe avontuur.

Henk Savelberg ziet zijn gastronomische avontuur in Bangkok bekroond met een Michelin-ster.

Print Friendly, PDF & Email