Politie-vrijwilliger Henk Weijnen is de extra ogen en oren van agenten bij evenementen in Den Haag. “We krijgen veel waardering, zowel van mensen op straat als van onze collega’s. Doordat wij als vrijwilligers ondersteuning bieden, kunnen agenten weer andere dingen doen.”

Vijf jaar is Henk nu vrijwilliger. In 2009 raakte hij arbeidsongeschikt na een hartinfarct. Een hartoperatie en drie jaar herstel later wilde hij weer een maatschappelijk doel dienen, zoals hij het zelf noemt. “Ik heb altijd met mensen gewerkt, eerst in de horeca als leidinggevende, later ook in de financiële administratie en als schuldhulpverlener. Toen ik de wervingsadvertentie voor vrijwilligers bij de politie zag, was ik gelijk enthousiast. Hierin kon ik iets voor de maatschappij betekenen en mijn kennis beschikbaar stellen. Bovendien kon ik mijn eigen werktijden bepalen. In overleg met mijn uitkeringsinstantie heb ik me toen aangemeld.”

Henk kreeg eerst een basisopleiding van acht avonden over hoe de politie in elkaar zit. “Daarna kregen we cursussen over wet- en regelgeving, portofoongebruik en levensreddende handelingen zoals reanimatie en het gebruik van de AED (automatische externe defibrillator). Ook kregen we les in observatie. Als we op straat een verdachte situatie signaleren, moeten we dit op afstand goed in de gaten kunnen houden. Zodra er agenten ter plaatse zijn gekomen, moeten we deze ook een volledig signalement van een eventuele verdachte kunnen geven en een duidelijk verslag van wat we hebben gezien.”

Bij evenementen is Henk vooral een vraagbaak voor bezoekers. “Maar ik geef ook ongevraagd adviezen. Als ik bijvoorbeeld zie dat iemand zijn tas laat openstaan, maak ik hem erop attent dat er zakkenrollers actief zijn. Inmiddels heb ik wel een geoefend oog voor zakkenrollers. Ze lopen meestal rond in groepjes en duwen zogenaamd per ongeluk tegen mensen aan. Dan proberen ze hun slag te slaan. Over het algemeen bedanken mensen me voor de waarschuwing. Heel soms vraagt iemand ook waarmee ik me bemoei. Dan los ik het met humor op: ‘Ik hoop niet dat ik u na mijn dienst bij het bureau tref, als u aangifte van zakkenrollerij komt doen.’ Dan is het ijs al snel gebroken.”

Als vrijwilliger heb je geen extra bevoegdheden ten opzichte van iedere andere burger. “Ik mag dus bijvoorbeeld niet iemand staande houden, om een legitimatie vragen of het verkeer regelen. Ons werk is vooral preventief en signalerend. We lopen altijd met zijn tweeën. Meestal ben ik met een andere vrijwilliger op pad, soms ook met een agent. Via de portofoon kunnen we ook altijd een agent oproepen, die staat dan vrijwel meteen naast je.”

Een vrijwilliger bij evenementen kan in principe in de hele Eenheid Den Haag worden ingezet. “Als een politieteam onze ondersteuning bij een evenement aanvraagt, kun je jezelf op dat evenement inschrijven. Je bepaalt dus zelf wanneer en waar je aan de slag gaat. Het is de bedoeling dat je per week minimaal acht uur draait. Het mooiste wat ik in de afgelopen vijf jaar heb meegemaakt? Dat was toch wel toen in 2015 de Tour de France Waddinxveen aandeed. Al die toeters en bellen rondom zo’n groots evenement vind ik prachtig.”

De politie-eenheid Den Haag zoekt 130 vrijwilligers voor verschillende ondersteunende taken. Zo heeft de politie vrijwilligers nodig voor toezicht bij evenementen, als gastheer of -vrouw op een politiebureau, voor preventieadvies, voor vervoer van politiemensen die zelf niet mobiel zijn, als conflictbehandelaar (mediation) en voor werving van nieuwe politiemensen. Geïnteresseerd? Bel 088 – 964 8900 of mail team.vrijwilligers.den.haag@politie.nl en maak een afspraak voor een van de informatieavonden: woensdag 11 oktober, dinsdag 7 november en donderdag 7 december. De avonden beginnen om 19.00 uur in politietrainingcentrum de Yp, aan de Katschiplaan 10 in Den Haag. Zie ook onze eerdere berichtgeving hierover.

Henk Weijnen is nu vijf jaar vrijwilliger. In 2009 raakte hij arbeidsongeschikt na een hartinfarct. Een hartoperatie en drie jaar herstel later wilde hij weer een maatschappelijk doel dienen. (foto: Politie Den Haag)

 

Print Friendly, PDF & Email