Herman Pleij, auteur van het essay voor de maand van de geschiedenis, is aanstaande zaterdag (21 oktober) om 13 uur te gast bij Paagman aan de Frederik Hendriklaan 217 in Den Haag. Naar aanleiding van zijn essay wordt hij geïnterviewd en aansluitend zal hij signeren.

Dit jaar is het thema van de maand van de geschiedenis Geluk. In oktober wordt dan ingegaan op de betekenis van en verschillende perspectieven op geluk door de eeuwen heen. Is de mate van vrijheid een belangrijke voorwaarde voor een gelukkig leven of hoeft dat helemaal niet zo te zijn? Waren mannen vroeger gelukkiger dan vrouwen, omdat ze meer mogelijkheden en rechten hadden? Was de huisvrouw uit de jaren vijftig gelukkig met de komst van de wasmachine? Was er geluk te vinden in tijden van oorlog en onderdrukking en hoe zag het geluk er toen uit? En wanneer is geluk misleidend geweest?

Herman Pleij, emeritus hoogleraar Nederlandse Letterkunde, schrijft in zijn essay ‘Geluk!? Van hemelse gave tot hebbeding’ over het opgedrongen, verboden en vervlogen geluk. Pleij ziet de gigantische geluksindustrie, die alleen maar groeit, als aanknopingspunt.

De themamaand wordt op 28 oktober in het Rijksmuseum in Amsterdam afgesloten met de Nacht van de Geschiedenis. Historici, journalisten en schrijvers gaan dan in op het geluksthema. Het Nederlands Openluchtmuseum is hoofdorganisator van de themamaand.

Herman Pleij (rechts), hier in gesprek met oud-politicus Jan Marijnissen.

 

Print Friendly, PDF & Email