De vreugdevuren op Scheveningen – ofwel: het Noorderstrand (Scheveningen-Dorp) tegen het Zuiderstrand (Duindorp) – zijn een nauwelijks nog weg te denken traditie in vurig Den Haag. Inmiddels behoren de vreugdevuren zelfs tot het Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Er is echter ook een andere tijd geweest…

Het is een klassieker: ‘De Haagse Kerstbomenoorlog’ in de televisiereeks ‘Andere Tijden’ van VPRO en NTR. De uitzending schetst een beeld van de jaren vijftig tot en met de jaren tachtig, toen het er in deze stad tijdens Oud en Nieuw heel anders aan toeging; nogal onrustig, mild gezegd.

“Voor kerstbomen en autobanden of een goede matpartij gebruikten we een sluiproute door het bos. Met 100 tot 120 man slopen we naar Rijswijk om kerstbomen te pikken. Dat ging er af en toe heel hard aan toe. Er werd ook wel eens geschoten,” vertellen Haagse Dennis en Eitje tegen ‘Andere Tijden’. Op oudejaarsavond ging de fik in alles wat was verzameld. Dennis en Eitje noemen dat met terugwerkende kracht “een samenscholing van gezelligheid.”

Maar de autoriteiten dachten er anders over. Niet alleen de huizenhoge vuren waren een doorn in het oog; na een aantal alcoholische consumpties verplaatste de aandacht zich naar het plunderen van winkels en het molesteren van ramen en winkelpuien. In samenwerking met gemeente en welzijnswerk slaagde de politie erin de ergste excessen in te dammen.

Deze klassieker – waarin ook Rien Boogerd, de vader van wielrenner Michael Boogerd, aan het woord komt over het kerstbomen rausen in de jaren 50 – is een boeiend intermezzo voor iedereen die even klaar is met al die typische ‘meuk-films’ rond kerst. ‘De Haagse Kerstbomenoorlog’ van ‘Andere Tijden’ kunt u bekijken via deze link.

(foto: afkomstig uit deze aflevering van ‘Andere Tijden’)

Print Friendly, PDF & Email