Houdt de koning zijn wijnglas verkeerd vast? (ja en nee)

21 March 2018, 15:13 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Er kan op de sociëteiten en ambassades van Den Haag oeverloos over wijn worden gediscussieerd en nergens is het zo belangrijk als hier in de Hofstad om het wijnglas goed - als in de zin van: correct - vast te houden. Maar wat is correct? "Dat is met drie vingers rond de steel, waarbij de duim lichtjes de kelk mag toucheren en de losliggende pink vooral niet een kant op wijst," zegt Jan Jaap van Weering, bekend etiquette- en protocol-expert te Den Haag.

Dus dat betekent dat op deze foto alleen minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het wijnglas correct vasthoudt, en koningen Willem-Alexander en Abdullah II en koninginnen Máxima en Rania niet? Dat zou wat zijn... Maar gelukkig ligt dit verhaal genuanceerder, en Jan Jaap van Weering kent die nuances als geen ander.

Het blijkt om drie redenen zeer waarschijnlijk dat met name Nederlandse vorsten het wijnglas bewust bij de kelk beetpakken en niet bij de steel. Prinses Beatrix doet dat uit praktische overwegingen om het risico te verkleinen dat er vlekken op haar jurk komen, in het geval mensen op drukke recepties tegen haar op lopen. Ook is er het verhaal dat de stevige kelkgreep werd verkozen uit piëteit en solidariteit met prins Claus, die aan de ziekte van Parkinson leed (trillende hand). De derde reden gaat terug tot de Middeleeuwen. "Vroeger werd wijn in de vorstenhuizen in kelken gedronken en moest deze uit de kelder komen om dan op kamertemperatuur te worden gebracht. Dat gebeurde met de hand om de kelk," aldus Van Weering.

En hoe zit dat met de pink die niet mag wijzen? De protocol-expert: "Er is een doek van Jan Steen in het Mauritshuis, waarbij een vrouw zich wijn laat inschenken en wijst met de pink van haar hand waarmee zij het glas vasthoudt. De vrouw geeft er daarmee volgens overlevering blijk van dat zij die avond na het diner nog wel iets anders zou willen... Daarom wordt de wijzende pink tegenwoordig als een onbetamelijkheid opgevat."

(foto: ANP)